10 °

max 15 ° / min 9 °

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kako se rješava situacija u slučaju Branke Milić?

Društvo

Comments 0

Kako se rješava situacija u slučaju Branke Milić?

Izvor: Pobjeda

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Sutkinja specijalnog odjeljenja Višeg suda Suzana Mugoša juče je dala nalog za raspisivanje potjernice za optuženom Brankom Milić, koja je u petak samovoljno napustila suđenje za pokušaj terorizma i sklonila se u Ambasadu Republike Srbije.

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović smatra da je sud sa namjerom naložio raspisivanje potjernice jer je to preduslov za razdvajanje postupka u odnosu na Milić, koja je u ovom trenutku nedostupna crnogorskim državnim organima, piše Pobjeda.

Razdvajanjem postupka u odnosu na Milić, prema riječima Begovića, dobija se mogućnost da se sudski postupak protiv ostalih optuženh nesmetano odvija.

Prema njegovim pretpostavkama, crnogorska policija će sudu dostaviti izjašnjenje da se optužena Milić nalazi u Ambasadi Srbije gdje, prema međunarodnom pravu, nemaju nadležnost, odnosno ne mogu je uhapsiti.

“Takvo jedno izjašnjenje je, po mom mišljenju, dovoljan razlog da sudsko vijeće koje postupa u tom slučaju od zastupnika optužbe traži da se u odnosu na Milić razdvoji postupak. Smatram da je raspisivanjem potjernice sud napravio pravi potez jer bi u suprotnom, u redovnoj pravnoj proceduri procesa obezbjeđenja prisustva Milić, suđenje moralo biti odgođeno na duži vremenski period, što nije poželjno s obzirom da se radi o pritvorskom predmetu”, pojasnio je on.

Sve su prilike da će se suđenje za pokušaj terorističkog napada nastaviti, što ne znači da će crnogorske vlasti odustati od pronalaženja modusa kojim će obezbijediti prisustvo Milić u ovom procesu.

Prema riječima dobro upućenog izvora Pobjede, situacija sa Brankom Milić rješava se političkim putem, odnosno diplomatskim pregovorima.

Kako je objasnio, zahtjev za ekstradiciju ne dolazi u obzir jer se Ambasada Srbije u kojoj boravi Milić nalazi na teritoriji Crne Gore.

“Diplomatska predstavništva uživaju imunitet, koji podrazumijeva da se ne može ući u zgradu ambasade i vršiti pretres prostorija, a što je regulisano međunarodnim pravom. Teorija da se prostor ambasade tretira kao zemlja države koju predstavlja to diplomatsko predstavništvo prevaziđen je. Po pravilima međunarodnog prava domaće vlasti nemaju prava nadležnosti na zgradu ambasade. Iz tog razloga besmisleno je zahtijevati ekstradiciju Branke Milić jer se ona ne nalazi u inostranstvu”, objasnio je sagovornik Pobjede.

Jedna od mogućnosti koja stoji na raspolaganju crnogorskim vlastima je i da od ambasadora Srbije u Crnoj Gori, shodno Bečkoj konvenciji, traži odobrenje za hapšenje Milić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR