15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
UNICEF: Nasilje nad sedmogodišnjim dječakom alarm za cijelo društvo

Društvo

Comments 0

UNICEF: Nasilje nad sedmogodišnjim dječakom alarm za cijelo društvo

Izvor: Mina

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber

Nasilje nad djecom ne smije se tolerisati i svaki pojedinac je odgovoran da ga zaustavi i prijavi, saopšteno je iz UNICEF-a.

Oni su poručili i da država i društvo moraju da obezbjede zaštitu svakog djeteta od svih oblika nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja

U UNICEF-u smatraju da su navodi u medijima o nasilju nad sedmogodišnjim djetetom alarm za cijelo društvo.

Sedmogodišnji dječak doveden je u utorak veče u Dječju bolnicu u Podgorici sa više ubodnih rana u predjelu grudi, a zbog osnovane sumnje da je pokušala da ga ubije uhapšena je njegova majka, 40-godišnja M.P.

Iz UNICEF-a su podsjetili da su u Crnoj Gori od februara zabilježena čak tri ubistva djeteta u porodici.

„Nasilje nad djecom se ne smije tolerisati i odgovornost je svakog pojedinca da ga zaustavi i prijavi, kao i države i društva da obezbjedi zaštitu svakog djeteta od svih oblika nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja“, kazali su iz te organizacije.

Kako su kazali, pravo djeteta na opstanak, život i razvoj je jedno od četiri osnovna principa Konvencije o pravima djeteta, koju je Crna Gora ratifikovala.

„Slučajevi nasilja nad djecom o kojima je izvještavano u medijima u posljednjih godinu dana predstavljaju flagrantno kršenje prava djeteta zagarantovanih Konvencijom, ali i Ustavom i zakonima Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

UNICEF, dodali su, podržava napore Crne Gore na stvaranju zaštitnog okruženja za svako dijete u kojem se primjenjuju zakoni koji jasno definišu obavezu preventivnog djelovanja, prijavljivanja i zaštite svakog djeteta od nasilja.

„Svako ministrastvo, institucija, sektor, javni ili nevladin, kao i svaki pojedinac (komšija, rođak, prijatelj, kolega, školski drug/drugarica) ima dužnost i obavezu da doprinese ovom cilju. O tome govori i kampanja Zaustavimo nasilje nad djecom, koju UNICEF sprovodi u partnerstvu sa Vladom Crne Gore i drugim partnerima u zemlji“, piše u saopštenju.

Kako su rekli, da bi se nasilje zaustavilo, neophodno je da se prije svega radi na njegovom sprečavanju, kao i da je roditeljima u krizi potrebna podrška.

„Postojeće usluge i intervencije u sektorima zdravstva, socijalne i dječje zaštite, obrazovanja i pravosuđa moraju dodatno da se osnaže i budu dostupne svim građanima“, navodi se u saopštenju.

Oni su kao primjere naveli redovne kućne posjete i podrške porodicama u riziku.

„Tu je i socijalna pomoć ugroženima, programi (škole) roditeljstva, usluge zaštite mentalnog zdravlja, savjetovanje uključujući putem telefonskih linija (roditeljska linija, dječja linija, SOS linija i slično) i 24-očasovna pripravnost svih sektora za pružanje hitne i neodložne intervencije i zaštite“, precizirali su iz UNICEF-a.

Oni smatraju da dijete pod rizikom, svjedok ili žrtva nasilja mora u svakom trenutku da zna gdje i kome može da se obrati i da dobije punu podršku i zaštitu na jednom mjestu.

To je, kako su rekli, razlog zašto UNICEF insistira na jačanju multisektorske saradnje i osnaživanju građana i djece da traže zaštitu svojih prava.

„Stoga, apelujemo na sve građane, stručnjake i institucije da ujedinjeni rade na izgradnji društva u kojem će svako dijete rasti bezbjedno u toplom porodičnom okruženju“, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR