12 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bjelica: UCG stabilno posluje, plate nijesu smanjene

Društvo

Comments 1

Bjelica: UCG stabilno posluje, plate nijesu smanjene

Izvor: Infobiro

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore Duško Bjelica kazao je da Univerzitet stabilno posluje i finansijski i kadrovski i što se tiče nastave, ona se odvija u punom obimu i kapacitetu.

On je, u intervjuu Infobirou istakao da plate profesorima nijesu smanjenje, već da je samo u pojedinim slučajevima došlo do smanjenja honorara.

“Za sad nema nikakvih ozbiljnijih problema, što se tiče ove studijske godine, iako je semestar pri kraju. Pojedini mediji su lansirali stavove pojedinaca koji su iznošeni na osnovu osjećaja, a ne na osnovu činjenica. Na današnji dan UCG posluje pozitivno, nema dugovanja. Sve obaveze izmirujemo na vrijeme i finansijska 2018 godina završiće se pozitivno”, istakao je Bjelica.

On je dodao da su ponosni na armiju studenata koji su u središtu pažnje, te naglasio da je taj segment jedan od najboljih na UCG što ga posebno raduje, jer na taj način opravdavaju cilj zbog koga je i akademsko osoblje na Univerzitetu.

Bjelica je istakao da plate nikome nijesu smanjenje, ali da je možda nekome smanjen honorar.

“Prije svega bih rekao da je na Univerzitetu potpuno redovno stanje. Da nikad nijesmo bili u situaciji da u bilo čemu pravimo problem. Probleme prave pojedinci, a lansiraju ih mediji. Na UCG kada su u pitanju lični dohotci zaposlenih i nastavnog osoblja, nikome plata nije smanjena. Nekome je možda smanjen honorar, a inače osnovne zarade nikome nisu smanjene na UCG. Bilo je pojedinih kreativnih tumačenja, kako se drži nastava, na koji način se to finansira, međutim, treba biti otvoren pa reći da je bilo slučajeva da je na 36 studenata pravljeno 12 grupa sa 4 profesora i dva asistenta. To ne bi City banka mogla da izdrži, a ne UCG i mislimo da to nije u redu”, smatra on.

Prema njegovim riječima, po važećim aktima UCG, zaposleni mogu sa viškom časova na izvođenju nastave, da imaju zaradu i do 50 posto ličnog dohotka.

''To se obračunavalo na način što su lični dohotci mjereni na osnovu broja studenata, na osnovu fonda časova, na osnovu grupa sa kojim ase izvodi ta nastava, međutim kada je u pitanju ovaj dio, rektor Nikolić sa svojim saradnicima je preduzeo sve kako bi na jedan korektan i zakonit način ipak došao do optimizacije i to je razlog zbog čega je upravni odbor u punom kapacitetu podžao njegove odluke”, ističe on.

Bjelica je objasnio da radni tim koji je formirao rektor Nikolić obilazi univerzitetske jedinice i vrši tzv. uparivanje studenata u bazama.

“Do sada su to radili prodekani sa univerzitetskih jedinica, koji su samostalno, bez kontrole organa univerziteta to radili. Obilaskom univerzitetskih jedinica, izvođenjem uparivanja broja studenata sa brojem časova, došli smo do kontradiktornih podataka i morali smo da uđemo u jednu ispravku. Nepopularno je smanjivati plate, ali ja ponovo ponavljam, da se ovdje ne radi o smanjenju plata, jer su zarade ostale na istom nivou, koeficijenti nijesu nikome dirani, već se radi o smanjenju honorara za pojedine zaposlene”, kaže Bjelica.

On je istakao da je saradnja UCG sa univerzitetima regiona izuzetna, pa se nada da će i rangiranje kod Vebometriksa i ostalih koji su za to ovlašćeni, pokazati da je univerzitet u usponu.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Stolar

Podrška za uvaženog profesora Bjelicu.