17 °

max 17 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

17° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ombudsman poziva pojedince i grupacije da svoje političko djelovanje prilagode demokratskim vrijednostima

Društvo

Comments 0

Ombudsman poziva pojedince i grupacije da svoje političko djelovanje prilagode demokratskim vrijednostima

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore izražava zabrinutost i osuđuje izjave kojima se poziva na netrpeljivost i narušava koncept uspostavljenih demokratskih vrijednosti građanskog i multietničkog sklada, saopšteno je iz te Instirucije.

"Apelujemo na smirivanje tenzija koje se šire komentarisanjem takvih stavova. Prateći aktuelna dešavanja i reakcije nakon glasanja o Predlogu zakona o izmjenama Zakona o javnom redu i miru, u Skupštini Crne Gore, neophodno je ukazati na neprihvatljive i negativne posljedice izražavanja političkih mišljenja kojima se dovodi u pitanje ustavno pravo poslanika da se opredjeljuje i glasa po sopstvenom uvjerenju.

Ovih dana više puta u izražavanju političkih stavova korišćeni izrazi kao što su: „nepoželjnost pojedinaca na određenoj teritoriji, netrpeljivost, nacionalizam, šovinizam, mržnja“, i sl, što je ozbiljan alarm za reakciju i poziv na očuvanje međunacionalnog poštovanja, suživota i tolerancije, po kojima je crnogorsko društvo prepoznato i služi kao pozitivan primjer.

Kao i više puta do sada u sličnim situacijama, ne ulazeći u komentarisanje političkih odnosa i pitanja, Zaštitnik poziva pojedince i grupacije da svoje političko djelovanje prilagode demokratskim vrijednostima, kulturi dijaloga i međusobnom uvažavanju", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, zalažući se za puno ostvarivanje manjinskih prava svih pripadnika manjinskih naroda i drugih majinskih nacionalnih zajednica, u skladu sa Ustavom i međunarodnim pravom, od političara, kao nosilaca odgovornih funkcija, očekuju da budu predvodnici demokratije, koncepta vladavine prava i ljudskih prava i sloboda i da u skladu sa tim prilagode svoje istupanje i djelovanje.

"S obzirom na to da u raznim osjetljvim društvenim i političkim momentima lako dolazi do „zamjene teza“ i zaoštravanja retorike, pozivamo na suzdržavanje od produbljivanja podjela i tenzija, vjerujući da su od njih jači i veći demokratski kapaciteti crnogorskog društva", zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR