15 °

max 21 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

21° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 8°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Baković osudio Amfilohijevu izjavu: Vrijeđanje vjerskih i nacionalnih osjećanja neprihvatljivo

Društvo

Comments 3

Baković osudio Amfilohijevu izjavu: Vrijeđanje vjerskih i nacionalnih osjećanja neprihvatljivo

Izvor: Portal RTCG

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore izrazila je osudu i zabrinutost povodom posljednje izjave mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija o stvaranju, kako je kazao "autofekalne crkve" u Crnoj Gori.

Amfilohije: Stid i sram je što vlast danas izmišlja nekakvu svoju autofekalnu crkvu

"Neprimjerene i krajnje neprihvatljive izjave kojima se vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana a posebno a posebno je neshvatljivo da one dolaze od visokog crkvenog velikodostojnika i to u danima praznika koji je najveći simbol širenja mira, ljubavi i povjerenja", kazao je zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković za javni servis.

On podsjeća da crkve, vjerske zajednice i njihovi predstavnici imaju određeni nivo slobode kada su u pitanju javni nastupi ali i odgovornost i obavezu da tom prilikom u skladu sa svojom društvenom pozicijom, ne narušavaju dostojanstvo pojedinaca i grupa kojima se obraćaju ili o kojima saopštavaju stav.

"I ovom prilikom pozivamo da se prilikom izražavanja mišljenja, posebno u javnom prostoru, ne ugrožava bilo čije i bilo koje zagarantovano pravo i da se suzdrži od izjava koje podstiču mržnju i netrpeljivost. Smatramo da ima mnogo primjerenijih načina da se u kulturi dijaloga, tolerancije i nenasilne komunikacije izraze stavovi i upute poruke, koliko god one bile suprostavljene", zaključio je Baković.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom služio je juče u Hramu Hristovog Vaskresenja u Podgorici liturgiju povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, gdje je između ostalog  kritikovao crnogorsku vlast.

Poručio je da su brojni grijehovi sadašnje crnogorske vlasti, a da su od njih tri najizraženija: stvaranje lažne crkve, priznanje lažne države na Kosovu i uvođenje sankcija Rusiji.

“Sad stvaraju i svoje crkve. Možete misliti koji je to stid i sram za Crnu Goru, za Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog, da bezbožnici i prodane duše stvaraju neke svoje crkve. Stid i sram je što oni danas izmišljaju nekakvu svoju autofekalnu crkvu, da oprosti ova svetinja. Od otpadaka crkovnih prave crkvu, od onih koji ne služe Bogu Hristu nego sebi i svojim interesima. To je stid i sram današnje Crne Gore, odnosno onih koji su na vlasti“, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

Ne vjerujem da je u Svijetu zabiljezeno da je jedan (nazovi) covjek vrijedjao i ponizavao jednu suverenu drzavu i njen narod toliko puta i toliko vulgarno i otvoreno a da niko nije ni pokusao da mu stane na put Ja koliko god se trudio ovo ne mogu razumjeti

Maksim

Risto je za svaku osudu, a i ovi srbi koji podržavaju ovakav recnik i ovo vrijedanje, eto vam risto srecan vam bio, a mi ce mo Vratiti nasu Crnogorsku crkvu koja ce biti primjer Crkava u Svijetu, bit ce crkvena bica kulturna sluziti ce svom narodu i nece huskati jedne na druge,!!!

Zdravko

Gledaj ko ti kaže, a ne šta ti kaže!