7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zbog nasilja u porodici iza rešetaka 85 osoba

Društvo

Comments 0

Zbog nasilja u porodici iza rešetaka 85 osoba

Izvor: Dnevne novine

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber

Nasilje u porodici, tokom 2018. građani su više prijavljivali sudovima i policiji, nego Ombudsmanu, saopšteno je Dnevnim novinama iz ove institucije. Tako je, prema podacima Uprave policije, registrovano 120 krivičnih djela nasilja u porodici, dok su iz ove oblasti, sudovi u radu imali čak 1.117 predmeta.

Prošle godine, pred Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda vođeno je svega nekoliko postupaka po prijavi nasilja u porodici, a kako za Dnevne novine navode iz ove institucije, riječ je o, najvjerovatnije, premještanju fokusa na rad drugih institucija.

“Relativno mali broj predmeta pokazatelj je da se građani sve više obraćaju policiji i sudskim organima u svrhu ostvarivanja zaštite od psihičkog i fizičkog nasilja. U jednom od predmeta sud u Baru nije izvršio sopstvenu odluku o privremenoj mjeri, niti je ispoštovao mišljenje Ombudsmana”, navode iz institucije na čijem je čelu Šućko Baković.

Sa druge strane, podaci kancelarije Zaštitnika dobijeni iz Uprave policije pokazuju da je za pola prošle godine, odnosno do 30. juna registrovano 120 krivičnih djela nasilje u porodici.

“Za potrebe polugodišnjeg izvještaja Zaštitnika u oblasti zaštite od diskriminacije iz Uprave policije dostavljeni su podaci da je za period od 1.januara do 30. juna registrovano 120 krivičnih djela nasilja u porodici ili u porodičnoj zajednici i 13 krivičnih djela koja se dovode u vezu sa nasiljem u porodici. Žrtve izvršenih krivičnih djela nasilja u porodici su 144 osobe, 100 ženskog i 44 muškog pola”, ističu iz institucije Zaštitnika.

Takođe, kako napominju, prema Izvještaju o radu sudova za prekršaje evidentirano je 1.117 predmeta iz oblasti Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

“Završeno je 720 predmeta (64,46 odsto), na način što je izrečeno: 241 novčana kazna, 85 kazni zatvora, 101 uslovna osuda, 53 opomene, pet vaspitnih mjera, dok su u sedam predmeta zahtjevi odbačeni. Takođe, u 28 predmeta je obustavljen postupak, u 182 je donijeta oslobađajuća odluka, dok je 18 predmeta riješeno na drugi način. Sudovi za prekršaje su izrekli 180 zaštitnih mjera”, navode iz ove institucije.

Kako napominju, u Crnoj Gori, broj krivičnih, prekršajnih i građanskih predmeta nesumnjivo ukazuje na kontinuirani trend ili čak porast slučajeva nasilja u porodici, bez obzira da li se radi o realnim pokazateljima ili prividu nastalom zbog pojačanih aktivnosti da se ovaj fenomen učini vidljivijim putem većeg korišćenja mehanizama zaštite

“Porast broja prijavljenih slučajeva, osim što pokazuje da su počinjena djela nasilja u porastu, može biti i pokazatelj da su žrtve dodatno osnažene i pravno poučene da nasilje prijave nadležnim organima”, ističu iz institucije Zaštitnika.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR