Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Gorjevoj: Crnogorska crkva 1918. primorana na ujedinjenje sa SPC, sada ima sve osnove za obnovu autokefalije

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Gorjevoj: Crnogorska crkva 1918. primorana na ujedinjenje sa SPC, sada ima sve osnove za obnovu autokefalije

Piše: Vladimir Jovanović

Sa tomosom o autokefaliji Pravoslavne crkve Ukrajine sve je završeno. Dokument je stupio na snagu. To je ispravno, sa kanonskoga i crkveno-pravnoga stanovišta.

Sada će se odvijati proces prihvatanja, odnosno prepoznavanja tomosa kod ostalih pomjesnih crkava – smatra Dmitro Gorjevoj (Дмитро Горєвой), jedan od vodećih ukrajinskih vjerskih analitičara, direktor Центру релігійної безпеки.

„Taktika Moskve je da u pomjesnim crkvama nađu agente od uticaja Ruske pravoslavne crkve, da u jednoj ili drugoj crkvi kažu da ne priznaju ukrajinsku autokefaliju; a onda te izjave ruski i proruski mediji šire u svakome pogledu, iako u stvarnosti to nije ništa drugo nego privatno mišljenje nekoga od jerarha, a ne odluka nadležnoga tijela te crkve”, kazao je Gorjevoj ukrajinskoj informativnoj agenciji „Дивись”.

„Srpska pravoslavna crkva se protivi ukrajinskoj autokefaliji iz nekoliko razloga. Posebno, jer je Srpska crkva saveznik Ruske crkve, obje crkve smatraju se imperijalnim crkvama i imaju fantomske bolove za izgubljenim teritorijama. Za Rusiju su to Ukrajina, Bjelorusija i Moldavija. Za Srbiju - Crna Gora, Makedonija, Bosna, naravno, i Kosovo”.

„Međutim, želim da naglasim”, kazao je Gorjevoj, „bilo je iz Srpske crkve raznih izjava sa antiukrajinskom retorikom, ali nije bilo jasne definicije. Još nije poznata konačna odluka Srpske crkve kojom bi nedvosmisleno tvrdila da ne priznaje autokefaliju Pravoslavne crkve Ukrajine”.

Srpska crkva, ne raskinuvši sa Carigradom, od juče u liturgijskome jedinstvu sa „ukrajinskim raskolnicima”

Prema njegovome mišljenju, „Srpska crkva shvata da će poslije tomosa za Ukrajinu sljedeći biti Makedonija ili Crna Gora, čija Crkva mora da dobije svoju autokefaliju”.

Kovaljov: Molimo se da i Crnogorska crkva dobije autokefaliju

„Naime, Crnogorska pravoslavna crkva već je bila autokefalna. Kada je 1920-ih formirana Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, koja je kasnije postala Jugoslavija, Crnogorska autokefalna crkva bila je primorana da se ujedini u jedinstvenu Srpsku patrijaršiju. Dakle, sada, kada je Crna Gora nezavisna država, ima sve osnove za obnovu autokefalije svoje Crkve”. 

Komentari

Kosijer bijeloga pavla,

@Crnogorac,ne treba da si crnogorac samo da si pratio sto je ko radio od 90. lako je sa hitlerom no tesko sa nebracom

Istina,

@Zoran, ne znam sta ce Vladika reci, al ja vam kazem da ste dzaba krecili. Moska jectojiko pravedna i haka, jaca iz dana u dan. Sroska Crkca je cuvar Istine. A vi bezboznici sa ovog portala, mozete samj da sikcete ko guje ljute. Srpstvo, Pravoslavlje ce snagom Rusije i Voljom Boga da pobjede!

Zoran,

Šta li ce na ovaj tekst reci pukovnik amfilohije.

Milovan,

@Ti nijesi Crnogorac Ti si posrbica jer da si Crnogorac svatio bi da se Crnogorac pise velikim slovom Nemoj zaboravit da sve narode koje si pobrojao su Prijatelji Crne Gore osim ove za koju se ti zalazes a u kojoj zivis Znam ja da ti znas da ja mislim na tvoju srbiju bez Kosova

Ana,

@Crnogorac,ko je izgradio Cetinjski manastir,ko izgradi one silne crkve po ostrvima Skadarskog jezera,ko je spasio mosti Sv. Vasilija Ostroskog,daj mi jedan jedini dokaz da su odluke Podgoricke skupstine bile legitimne,ko nas okupira 1918 godine,pa nismo mi debili,imamo svoju glavu da mislimo!!!!!

Fejso,

@Boško Agram, Tacno tako a valjda i oni prodju nekad

Crnogorac,

Pozdrav iz Lovćenca....pitam vas da li je moguće da je vama u crnoj gori draži Arnaut i Ukrajinac od Srba???? Da li je moguće da dajete toliki publicitet ovim kvazi istoričarima? Dje je do juče Miraš sliužbovao ??? Ko leži u S Ostrogu Srbin ili Crnogorac, ko leži u Sv Dajbabe????e kukala vi majka

Boško Agram,

@Vasko, sa ovakvim premijerom i ovakvom opozicijom Amfilohije će igrati ulogu Denisenka a onaj Perović Gojko će nam biti mitropolit. Crkva će ostati suštinski srbočetnička ali će nas kao zadovoljiti time što je autokefalna. Možda tu prime opskurnog Lajovića i još nekoga. Slično će biti kao sa CANU.

Ana,

Sve polako dolazi na svoje,jedino sto Srbi ispadaju smijesni pokusavajuci da uzmu nesto sto im ne pripada..ko im je kriv sto im kroz 400 godina istorije duva promaja...i nemaju more greote...

Vasko,

Velika nervoza kod Amfilohija .On dobro zna što će se dogoditi.Vjerovatno će ući u pregovore da pokuša nešto spasiti.Prvo mu slijedi oduzimanje imovine,a onda će nastupiti prelazni rok za popove.ostaće usamljen ako se kojim slučajem ne odluči da on bude glavni igrač.....

Ostavi komentar

0/300