Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Burić: Prvih 10 dana januara najhladniji od 1949.

| Postavio/la: Mirjana Dragaš | Izvor: rtcg.me

Burić: Prvih 10 dana januara najhladniji od 1949. Foto: AA

Prva dekada januara ove godine hladnija je od prosjeka, a preliminarni podaci sa meteoroloških stanica pokazuju da je srednja temperatura vazduha niža od prosječne u svim mjestima u Crnoj Gori, saopštio je za portal RTCG meteorolog Dragan Burić.

"S obzirom na to da je gotovo postalo pravilo da je vrijeme toplije nego što je to uobičajeno za dati period godine, možemo slobodno reći da prva dekada januara ove godine predstavlja kuriozitet, jer je hladnija od prosjeka. Prema preliminarnim podacima sa naših meteoroloških stanica, srednja temperatura vazduha prve dekade januara niža je od prosjeka u svim mjestima u Crnoj Gori", kazao je Burić.

On je pojasnio da je u Podgorici srednja desetodnevna temperatura niža 2,5°C.

"U pojedinim mjestima na primorju i sjeveru države prva dekada je hladnija 3,5°C u odnosu na odgovarajuće klimatske normale. Dakle, prva dekada ovog mjeseca jedna je od najhladnijih prvih dekada januara u Crnoj Gori od 1949", saopštio je Burić za portal RTCG.

Komentarišući nedavne sniježne padavine, Burić je rekao da je pojava snijega i formiranje sniježnog pokrivača rijetkost za Podgoricu, te da tome u prilog ide činjenica da je tokom prethodnih devet godina januar u Podgorici bio bez sniježnog pokrivača.

"Dakle, poslije devet godina u januaru imamo sniježni pokrivač u glavnom gradu. Inače, za januar mjesec maksimalna visina sniježnog pokrivača u Podgorici je 52 cm, a izmjerena je 28. januara davne 1954. Kada je u pitanju snijeg u glavnom gradu, rekord drži februar 2012, i po broju dana sa sniježnim pokrivačem i po visini snijega. Tokom pomenutog mjeseca bilo je 25 dana sa sniježnim pokrivačem, a 12. februara 2012. izmjerena je visina snijega od 57 cm, što je apsolutni maksimum za Podgoricu", kazao je on.

Komentari

dejan,

A ja se ponadah globalnom otopljavanju!

Ostavi komentar

0/300