7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ombudsman: Dječak mora na liječenje, ali institucije ne reaguju

Društvo

Comments 0

Ombudsman: Dječak mora na liječenje, ali institucije ne reaguju

Izvor: Pobjeda

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Zamjenica ombudsmana Snežana Mijušković zatražila je od Ministarstva zdravlja da hitno reaguje i obezbijedi adekvatan medicinski tretman za jednog maloljetnika, koji je mentalno obolio, navodeći da je zabrinjavajuće što je to Ministarstvo upoznato sa ovim slučajem, ali da ništa nije preduzelo.

U mišljenju Mijušković navodi da je Ministarstvo zdravlja samo konstatovalo da u crnogorskom zdravstvenom sistemu ne postoji odgovarajuća ustanova gdje bi se mogla realizovati zaštitna mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja.

Kategorična je da je Ministarstvo dužno da bez odgađanja dostavi izvještaj Zaštitniku ljudskih prava i sloboda o preduzetim radnjama i mjerama.

Zatražila je od ovog resora i da preduzme sve neophodne mjere kako bi se obezbijedila zaštita mentalnog zdravlja djece, kao i njihov smještaj radi hospitalnog (stacionarnog) tretmana, ističući da je zabrinjavajuće što to pitanje nije riješeno uprkos tome što je ombudsman na problem ukazivao i ranije.

''Ministarstvo je dužno da, po isteku roka od 90 dana od dana prijema preporuke, dostavi izvještaj ombudsmanu o preduzetim radnjama i mjerama na izvršenju preporuke u cjelosti''– navela je ona.

Problematični maloljetnik, prema njenim riječima, potiče iz porodice koja nema kapaciteta da se adekvatno brine o njemu ,,na šta ukazuje socijalna anamneza i činjenica da je vaspitno zapušten i neadekvatno liječen“.

Kako je pojasnila, na višeslojne probleme porodice ukazuju učestala, gotovo svakodnevna, međusobna prijavljivanja nasilja kako roditelja prema djeci, tako i dječaka prema majci i mlađem bratu.

Ispričala je da je dječaku zbog ispoljenog i utvrđenog nasilja u porodici Sud za prekršaje u Bijelom Polju, odjeljenje u Pljevljima, dva puta izrekao zaštitnu mjeru obavezno psihijatrijsko liječenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi, ali da ništa od toga nije realizovano.

''Kao problem u izvršavanju ovih mjera suda navodi se činjenica da Klinika ,,Laza Lazarević“ u Beogradu nije ustanova za izvršavanje zaštitne mjere obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi, a da u Crnoj Gori ne postoji odgovarajuća. Zaštitnik smatra da je nemogućnost izvršavanja izrečene mjere suda, kao i nemogućnost implementacije pozitivno pravnog propisa, odnosno važeće zakonske norme u najmanju ruku zabrinjavajuće'' – napisala je Mijušković u mišljenju.

Istakla je da neobezbjeđivanje nužne zdravstvene zaštite u vidu redovnog uzimanja terapije i obaveznog hospitalnog tretmana za maloljetnika koji je rizičan, kako po sebe tako i po svoju porodicu i šire okruženje, ne smije imati opravdanja. Dječaku je u ovom slučaju, izričita je ona, uskraćeno ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR