10 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Istorijska izjava iz Vaseljenske patrijaršije: Na putu obnove kanonskih veza Crnogorske crkve i Carigrada

Društvo

Tag Gallery
Comments 8

Istorijska izjava iz Vaseljenske patrijaršije: Na putu obnove kanonskih veza Crnogorske crkve i Carigrada

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Veliki publicitet širom Vaseljene dobila je izjava arhiepiskopa Danila Zelinskoga iz Vaseljenske patrijaršije, jednoga od patrijarhovih egzaraha za Ukrajinu, kako podržava tezu „da svaka nacija i svaka zemlja, koji žele svoju pravoslavnu crkvu, imaju pravo da je osnuju i zatraže priznavanje svoje crkve od drugih pravoslavnih crkava; uključujući i Makedoniju i Crnu Goru”.

Danilo, arhiepiskop Vaseljenske patrijaršije, podržava pravo Crne Gore da ima svoju autokefalnu Crkvu!

Iz SPC (Mitropolije crnogorsko-primorske) objavili su da je „istome [arhiepiskopu Danilu] već skrenuta pažnja od strane Vaseljenske patrijaršije, da se ne miješa u pitanja koja ne razumije i koja nisu u njegovoj nadležnosti”, tj. da smatraju „neopreznim i nepreciznim da arhiepiskop Danilo olako pominje Crnu Goru u ovom kontekstu, bez istinskog poznavanja ovdašnje problematike”.

SPC: Nema mjesta euforiji i likovanju neprijatelja Pravoslavne crkve u Crnoj Gori

O citiranim tvrdnjama iz saopštenja SPC, međutim, nema nikakve službene potvrde. Iz Carigrada nijesu demantovali, na bilo koji način doveli u pitanje ili relativizovali stavove arhiepiskopa Danila.

Drugim riječima, kako se to nije desilo, Danilova izjava odražava odnose snaga i raspoloženja u Vaseljenskoj patrijaršiji. U suprotnome, Carigrad bi se sigurno javno oglasilo.

Dakle, prvi put nakon nešto manje od stoljeća, Vaseljenska patrijaršija, na ovaj ili onaj način, konkretno ohrabruje pravoslavne Crnogorce u stremljenjima da obnove od Boga ustanovljeno pravo na svoju pomjesnu Hristovu Crkvu.

Posljednji kontakti dvije jerarhije, Vaseljenske i Crnogorske pravoslavne crkve, bili su, kolliko je poznato, 1923. u Sjedinjenim Američkim Državama.

Aleksandar Dimoglou (†1942), Arhiepiskop Američki i Egzarh Atlantika i Pacifika, bio je prvi po rangu arhijerej Vaseljenske patrijaršije na američkome kontinentu (Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής). Njemu je 1. aprila 1923. u liturgiji sasluživao jeromonah Nikodim Janjušević  (†1942), klirik autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, borac Za Pravo, Čast, Slobodu i Nezavisnost Crne Gore.

Nikodim je prethodno u domovini nastojatelj manastira Dobrilovina, Podmalinsko, Župa Nikšićka. Pridružujući se crnogorskim komitima, služio je liturgije prilikom ustaničkih sabranja kod crkvi u Broćancu i Rovcima.

ROVAČKA REPUBLIKA (1) „Mi imamo našu slavu, Kralj Nikolu, mudru glavu”

U SAD je Nikodim doputovao početkom 1923, što je 15. februara te godine i najavljeno u uredničkome komentaru „Crnogorskoga glasnika”, lista crnogorske političke emigracije.

Nikodim je stupio u vezu sa prvojerarsima Carigradske patrijaršije i Ruske pravoslavne crkve u Americi radi organizacije bogoslužbene djelatnosti među američkim pravoslavnim Crnogorcima.

„Osobito mi je milo“, pisao je arhimandrit Nikodim arhiepiskopu Aleksandru Dimoglou, „što ste me tako milostivo i ljubazno, onako lijepo primili i istakli, i što je taj prijem istaknut od strane jednoga tako velikoga i uzvišenoga dostojanstvenika majke Grčko-Istočne Crkve, sa kojom je Crnogorska Pravoslavna Crkva vezana starim i slavnim vezama“. Nikodimovo pismo objavljeno je u „Crnogorskome glasniku” („Pismo arhimandrita Nikodima Janjuševića mitropolitu Aleksandru iz Njujorka 5. aprila 1923. godine“,br. 35, Detroit, 1. maj 1923, str. 1-2).

Prema srpskoj istoriografiji, „u prvoj polovini 1923. u Ameriku je iz Italije doputovao jeromonah Nikodim Janjušević, zelenaš. On je pokušao da u Americi stvori Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu. Pravoslavni grčki arhiepiskop Aleksandar proizveo ga je u Njujorku u čin arhimandrita” (Sava [Vuković], episkop šumadijski, „Istorija Srpske pravoslavne crkve u Americi i Kanadi 1891–1941”, Kragujevac, 1994, str. 148; Gordana Blagojević, „O Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Americi”, „Srbi u Kaliforniji”, Beograd, 2005, str. 112-113”; etc).

Arhimandrit Nikodim je, uz pomoć vaseljenske i ruske jurisdikcije u Americi, zaista organizovao bogosluženje za pravoslavne Crnogorce. Izrađen je i poseban pečat, sa natpisom na engleskom: Independent Montenegrin Orthodox Church.

Sačuvana je krštenica od 24. avgusta 1923. o tome da je u Detroitu, jednome od centara crnogorske emigracije, ustrojena: Православна Црногорска Црква Св. Василија Острошког.

U vezi sa aktuelnom izjavom arhiepiskopa Danila Zelinskoga iz Vaseljenske patrijaršije, „Romfea”, uticajni crkveni portal na grčkome jeziku – koji je ranije podržavao ruska stajališta – ističe u naslovu:

„Κάθε Έθνος πρέπει να έχει δικαίωμα για Αυτοκεφαλία'', odnosno:

 „Svaka nacija treba da ima pravo na autokefaliju”.

„Romfea” navodi da se pravo na autokefaliju, prema stanovištu arhiepiskopa Danila, odnosi i na Crnu Goru.

Makedonski mediji izvještavaju: „Вселенската патријаршија – секоја нација и држава која сака може да има автокефална црква, па и Македонија и Црна Гора”.

 

 

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

istinaaa

@Realno, Prihvatio bi on davno da imaju m.da oni koji treba da imaju i pokažu ono što treba da pokažu ali teško, intereai strah, izdaja i prodaja. To đe završavat mlađi i mnogo mu.atiji izgleda. Ali pokazaće se veoma brzo.

isto

@Mara, isto ima ovih koji misle da ne treba nego se dogovorit sa amfilohijem.

Mara

Svaka nacija treba da ima pravo na autokefaliju..mislim da je time sve receno...!!!!!