13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Baković: Mediji koji prikazuju djecu koja žive u teškim uslovima, povrjeđuju njihovo dostojanstvo

Društvo

Comments 1

Baković: Mediji koji prikazuju djecu koja žive u teškim uslovima, povrjeđuju njihovo dostojanstvo

Izvor: Mina biznis

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Mediji, socijalnim pričama humanitarnog karaktera, u kojima su prikazana djeca koja žive u teškim uslovima, povređuju njihovo dostojanstvo i dugoročno ih izlažu stigmatizaciji sredine i njihovih vršnjaka, ocijenio je zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Šućko Baković.

Tokom novogodišnjih praznika česte su socijalne priče i u tekstovima/prilozima se često do detalja opisuju/vide porodične prilike u kojima živi dijete, ljekarske dijagnoze njega i/ili njegovih roditelja uz fotografije neuglednog i siromašnog prostora u kojem žive.

Ovakva izvještavanja su učestala za vrijeme praznika kada preduzetnici uručuju poklone marginalizovanim grupama djece.

Baković je rekao agenciji MINA da je dječja privatnost i dostojanstvo vrijede više od paketa slatkiša i jednokratne pomoći .

''Osim povrede privatnosti i dostojanstva ovakva izvještavanja djecu dugoročno izlažu stigmatizaciji od sredine i njihovih vršnjaka'', poručio je Baković.

On je apelovao na medije da najbolji interes djeteta ne gube iz vida prilikom izvještavanja o takvim aktivnostima.

Baković je kazao da su više puta ukazivali urednicima i novinarima da je potrebno da vode računa i preduzimaju mjere za doslednu primjenu Konvencije UN-a o pravima djeteta i drugih pozitivnih propisa kojima se štiti ličnost, integritet, privatnost i poštovanje porodice i porodičnog doma djeteta.

''Podsjećamo da mediji imaju nesporno veliki uticaj kako na društvo u cjelini, tako i na djecu. Ne treba zaboraviti ni osporiti doprinos medija za javno otvaranje mnogih pitanja i problema koji bi ostali daleko izvan dometa zakona i javnosti da ih se upravo mediji nisu dotakli, iznijeli i na taj način pozvali odgovorne institucije'', kazao je Baković.

Međutim, dodao je on, na žalost, i dalje ima primjera da se u štampanim i elektronskim medijima objavljuju tekstovi koji nisu usmjereni na zaštitu najboljeg interesa djece.

''U tekstovima/prilozima se često do detalja opisuju/vide porodične prilike u kojima živi dijete, ljekarske dijagnoze njega i/ili njegovih roditelja uz fotografije neuglednog i siromašnog prostora u kojem žive i slično. I ovom prilikom ukazujemo da su to informacije koje duboko zadiru u privatnost djeteta i porodice'', kazao je Baković.

Prema njegovim riječima, stiče se utisak da se u našoj kulturi teški socijalni problem, koji zadese porodice ili dijete kao pojedinca, još ne doživljavaju kao pitanje dostojanstva, pa se njihovo iznošenje u medije često posmatra samo kao poziv za pomoć.

''Ovakva izvještavanja su učestala za vrijeme praznika kada preduzetnici uručuju poklone marginalizovanim grupama djece (djeca bez roditeljskog staranja, djeca u stanju socijalne potrebe, romske nacionalnosti) što predstavlja lijep gest, ali smatramo da dječja privatnost i dostojanstvo vrijede više od paketa slatkiša i jednokratne pomoći'', poručio je Baković.

On je rekao da će se, kao i do sada zalagati da se djeci omogući da što više govore o sebi, o svom životu, svojim problemima i viđenjima rješenja.

''I mediji i svi mi koji radimo sa djecom i za djecu treba da učinimo sve da načela Konvencije o pravima djeteta i odraslima i djeci budu jasna i prepoznatljiva kao smjernice koje pokazuju što su sve država, roditelji i drugi odrasli dužni učiniti kako bi svako dijete živjelo i raslo u što boljim uslovima'', poručio je Baković.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

mirsad

stvarno sramota sto se iznosi u javnost da porodice i djeca zive u neuslovnim objektima da nemaju ni elementarne uslove a mi evropska drzava sa najbrze rastucom ekonomijom svud tece med i mleko ali novinari naruze. zasto se ne pise o luksuzu mocnih crnogoraca i njihovoj djeci pa da svi uzivaju .....