9 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ko su osmorica osumnjičenih protiv kojih je SDT donijelo naredbu o sprovođenju istrage

Društvo

Comments 3

Ko su osmorica osumnjičenih protiv kojih je SDT donijelo naredbu o sprovođenju istrage

Izvor: Pobjeda

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Osam stranih državljana koji se proširenom naredbom za sprovođenje istrage terete da su bili dio logističke mreže koja je učestvovala u planiranju više terorističkih napada na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. došli su u Crnu Goru po nalogu bivšeg operativca CIA Džozefa Asada, koji im je dao jasne smjernice što treba da rade i podijelio uloge, shodno njihovim profilima i sposobnostima.

Jedan od njihovih zadataka, prema pouzdanim saznanjima Pobjede, bio je da obezbjeđuju kuće u kojima su bili smješteni članovi ekipa uključeni u pripremanje terorističkih napada.

Neke od tih kuća koje su nadzirali su u Donjoj Gorici i Dajbabama, koje su iznajmili Asadovi članovi, gdje je trebalo da se osmisli kompletna strategija djelovanja – evakuacija, praćenje, instaliranje posebnih uređaja veza...

Asadova osmorka sa velikim iskustvom, kako pi[e Pobjeda, boravila je u Crnoj Gori od početka oktobra do kraja parlamentarnih izbora.

Kako Pobjeda nezvanično saznaje, u timu bivšeg operativca bila su četvorica službenika FBI, dvije osobe kojima je specijalnost „protivelektronsko djelovanje“ i dvojica Iračana, koje je Asad svojevremeno „izvukao“ iz te zemlje i smjestio ih u Slovačku. Upravo te osobe koje su bile na ratištu u Iraku uspjele su da se spasu zahvaljujući Asadu, koji ih je sa svojom ekipom evakuisao i iz tog perioda stvorena je prijateljska veza koja je obnovljena u oktobru 2016, upravo za zadatak koji je Asad preuzeo u ,,pripremi“ parlamentarnih izbora u Crnoj Gori za potrebe Demokratskog fronta.

Istragom je utvrđeno da je Asad brižljivo birao članove ekipe, pa je zato i angažovao i dvojicu iračkih hrišćana, koje je 2015. izbavio sa teritorije Islamske države.

Zbog tog čina Asad je svojevremeno zvanično pohvaljen u Vašingtonu. U timu za posebne operacije bili su Joram Frig, Ladislao Karbaljos, Džon Džozef di Paolo, Skot Rivas, Horhe Mijar, Mateos Konstantinu, Runi Košaba Jukana Al Belatija i Reni Košaba Jukan Al Belatija. Oni su u našu zemlju ušli početkom oktobra i zadržali su se do kraja parlamentarnih izbora.

Nije jasno kako su istražitelji došli do imena ove „nove“ grupe obavještajaca, ali je sigurno da je razotkrivanjem Asada potvrđen i njihov upliv u djelovanje kriminalne organizacije koja je oformljena za potrebe izbora. S obzirom na složenost operacije i biografije osumnjičenih, naslućuje se da su našim istražiteljima pomogle inostrane službe u identifikovanju Asadove osmorke.

Bivši službenici FBI su: Ladislao Karbaljos, Džohn Džozef di Paolo, Skot Rivas i Horhe Mijar, dok su stručnjaci za protivelektronsko djelovanje Joram Frig i Mateos Konstatimou, a dvojica Iračana koji su trebalo da obave poslove obezbjeđenja grupe su Iračani Runi Košaba Jukana Al Belatija i Reni Košaba Jukan Al Belatija.

Njih terete da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo terorizam u pokušaju izvršeno putem pomaganja. Ovo je drugi put u posljednjih šest mjeseci da je Specijalno državno tužilaštvo proširilo istragu u slučaju koji je osmišljen s namjerom da trajno destabilizuje Crnu Goru i spriječi njen ulazak u NATO.

Prethodno je to uradilo u slučaju Džozefa Asada, o čijoj ulozi je svjedočio bivši operativac Brajan Skot. Nakon što je tužilaštvo pokrenulo istragu i raspisalo međunarodnu potjernicu za Asadom, on je u dva navrata preko medija u SAD tvrdio da nema nikakve veze sa planiranom terorističkom akcijom.

Međutim, nije sporio boravak u Crnoj Gori i da je „pružao usluge“ političkom konsultantu Aronu Šavivu, koji je radio za Demokratski front. Za stvaranje kriminalne organizacije terete se Bratislav Dikić, bivši komandant srpske žandarmerije, njegova prijateljica Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević, Aleksandar Čurović, Ivica Matić, Nikola Đurić, Siniša Ćetković, Dejan Stanojević, Miloš Aćimović, Aleksandar Aleksić i Perica Andrić. Na optužnici su i lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić i službeni vozač te stranke Mihailo Čađenović.

Prema stavu tužilaštva, na čelu ove kriminalne organizacije su dvojica ruskih agenata Eduard Šišmakov i Vladimir Popov - njima se sudi u odsustvu. U dosadašnjem toku postupka pred Višim sudom saslušano je više svjedoka, a neki od njih su jasno naveli što je planirano nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Ključni svjedok Tužilaštva Saša Aleksandar Sinđelić (srpski državljanin) u detaljnom iskazu ispričao je da mu je bila povjerena uloga operativca koji je trebalo da okupi što više ljudi koji će izazvati nemire ispred parlamenta. Te naloge, kako je objasnio, dobio je od Šišmakova koji je bio ključni mozak operacije.

Sinđelić je govorio i o ulozi lidera Demokratskog fronta, te i da je sve osmišljeno na njihovu inicijativu jer su oni tražili pomoć od Rusa, te i da akcija nije uspjela jer su „izdali“. Osim iskaza Sinđelića, svjedoka Mirka Velimirovića, priznanja pojedinih optuženih, u sudnici je predočen i nalaz vještaka za telekomunikacije Predraga Boljevića.

Vještak je u četiri nalaza opisao detaljno ko je koristio specijalne brojeve, a sa velikom vjerovatnoćom kazao je da je upravo jedan od lidera DF-a Milan Knežević imao dva specijalna broja. Kako je ranije pisano, broj koji pripada zatvorenoj grupi telefonskih brojeva koristili su i Eduard Šišmakov, Saša Sinđelić, Mirko Velimirović i pet komandosa koji su bili na Zlatiboru.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

flamantes

@Nikola, Neće Nidžo, svakako su Rusi pokušali pomoći DF-u jednako kao i bivši FBI-ovci, inače angažovani u Srbiji, naravno da je tu kao poklopac Srbija a kao najpodlije izdajice rođene zemlje i naroda DF-ovci.

Baranin

@Nikola Mnogo si duhovit, kao da se radi o Azerbejdžanu, a ne tvojoj zemlji. Radi se o profesionalcima koji su bivši FBI - vci. Biće ipak da je GRU, na tvoju žalost, čedo!

Nikola

Za sad ispade pola od grupe radilo za FBI :))) A na kraju će ispasti svi radili za FBI i CIA :))) Samo na kraku da ne ispadne da nije Šišmakov nego Džorž :))