16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Islamskoj zajednici najviše novca od države

Društvo

Comments 0

Islamskoj zajednici najviše novca od države

Izvor: Dnevne novine

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Od 200.000 eura, koliko je budžetom Ministarstva za ljudska i manjinska prava opredijeljeno za pomoć vjerskim zajednicama u Crnoj Gori, najviše novca prošle godine pripalo je Islamskoj zajednici u Crnoj Gori i to oko 54.000 eura.

Crnogorsku pravoslavnu crkvu država je pomogla sa gotovo 50.500, a Mitropoliju crnogorsko-primorsku i Eparhiju budimljansko-nikšićku sa 40.000 eura. Katoličkoj crkvi pripalo je 36.215 eura, a Jevrejskoj zajednici Crne Gore 19.500 eura, pišu Dnevne novine.

I dok iz Islamske zajednice nije bilo moguće dobiti komentar, u CPC i MCP saglasni su, makar u ocjeni, da raspodjela pomoći vjerskim zajednicama nije pravedna.

Sa druge strane, iz resora Mehmeta Zenke rečeno je da je na osnovu zahtjeva vjerskih zajednica u Crnoj Gori, a u skladu sa kriterijumima za dodjelu materijalne pomoći vjerskim zajednicama, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u 2018. godini dodijelilo ukupno 200.000, ne precizirajući o kakvim kriterijumima je riječ.

Vučinić: SPC-u 40.000, vjerovatno će kupiti mercedes

Komentarišući prošlogodišnju raspodjelu novca iz budžeta, potpredsjednik Savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić kaže da je Zakonom riješeno kome su sredstva namijenjena, a da su budžetom predviđene ukupna sredstva, na šta oni ne mogu uticati.

Ipak, raspodjelu ne smatra pravednom kad je, kako tvrdi, Beogradska patrijaršija, najbogatija organizacija u zemlji, “dobila čak 40.000 eura, a od voznoga parka njihovih popova i monaha ne bi se postidio ni Bundestag”.

“S ovim novcem, vjerovatno će ga uvećati i kupiti još jedan džip marke ‘mercedes'”, kaže Vučinić.

Imajući u vidu da je Zakonom riješeno da se svim crkvama i vjerskim zajednicama godišnje dodjeljuje pomoć, budžetom je, kaže Vučinić, predviđena više nego skromna suma, u ukupnom iznosu od 200.000 eura.

“Cinično je i razmišljati o nekim većim ili manjim iznosima, ili raspravljati kome je dodijeljeno najviše novca, kad je raspon između najmanjega i najvećega iznosa, svega nekolika hiljada eura. Ali je skandalozno je da se Zakonom predviđa pomoć Beogradskoj patrijaršiji, i ona po tome osnovu dobije nešto preko 40.000 eura. Ta organizacija, koja sebe zove Crkvom, ne samo što za račun Srbije predvodi ustanak protivu ustavnoga poretka, nego i novac stečen prodajom državne zemlje, od milodara iz Manastira Ostrog i šverca roba, vrećama iznosi iz zemlje i finansira cijelu Srpsku crkvu u toj istoj Srbiji. E nju svake godine naša država donira još i novcem iz budžeta”, poručio je potpredsjednik savjeta Mitropolije CPC.

Džomić: Uplaćeno nam samo 2.842 eura

Sa druge strane, protojerej stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske već godina ukazuje da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava vrši raspodjelu novčanih sredstava Crkvi i vjerskim zajednicama na osnovu nezakonitog akta koji je u suprotnosti sa Zakonom o državnoj upravi.

Naime, on tvrdi da Ministarstvo nema pravo da donosi opšti podzakonski akt koji se zove Kriterijum nego samo Pravilnik, a Pravilnik ne postoji.

“Umjesto Zakonom propisanog Pravilnika postoji Zakonom nepropisani nezakoniti Kriterijum u kome nema ni jednog jedinog kriterijuma na osnovu koga bi se vršila objektivna i društveno opravdana raspodjela budžetskih sredstava. Nažalost, Upravna inspekcija, a i drugi organi koji su nadležni za kontrolu trošenja budžetskih sredstava već godinama ne reaguju na nezakonito i diskriminatorno postupanje Ministarstva”, kazao je Džomić Dnevnim novinama.

I prošlogodišnje postupanje Ministarstva u ovom pogledu ocjenjuje pristrasnim i diskriminatornim. Ministar Zenka je, dodaje, dao lični pečat tome i veoma je uspješan kada je diskriminacija u pitanju.

“Ne samo da nemam ništa protiv što se Zenka javno hvali da kao vjernik ide u džamiju i klanja džumu nego smatram da je lijepo što se javno iskazao kao vjernik. Međutim, iz izvještaja se vidi da on favorizuje Islamsku zajednicu. I neka je sa srećom kad ga je zapalo”, poručuje Džomić.

Ipak, koordinator Pravnog savjeta MCP kaže da javnost treba da zna da je Mitropoliji od Ministarstva u 2018. godini uplaćeno samo 2.842 eura i ni cent više.

Tvrdi i da ministar za ljudska i manjinska prava “favorizuje bivšeg sveštenika Miraša Dedeića i njegovu organizaciju”.

“Vidio sam da je Ministarstvo Dedeiću prethodnih godina uplaćivalo novac čak i za dodatne kanale za Total TV, za polomljena stakla i ko zna za šta sve nisu davali novac, a što nema nikakve veze sa vjerskim aktivnostima. Mislim da se Dedeićeva organizacija skoro u potpunosti finansira iz budžeta i zato sam prije neku godinu rekao da je to Vladina organizacija. Zenka se već pune dvije godine od kako je ministar pojavljuje kao veliki Dedeićev propagator i pomoćnik. I red je da se i to zna”, poručuje Džomić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR