11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Boljević: Advokat ne zna šta pita; Jovanović: Vještak nikad pristrasniji

Društvo

Tag Video
Comments 0

Boljević: Advokat ne zna šta pita; Jovanović: Vještak nikad pristrasniji

Autor: Jelena Grbović

  • Viber
Odbijen zahtjev za izuzeće vještaka

Na današnjem suđenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora vještak Predrag Boljević odgovarao je na pitanja odbrane.

Nakon komentara vještaka da advokat Miroje Jovanović ne zna šta pita, te da su njegova pitanja nelogična kao i da postavlja pitanja čisto da nešto pita, Jovanović je tražio njegovo izuzeće.

"Odbrana je bila ''tolerantna'' kada je vještak u dosadašnjem toku postupka a prije svega mislim na 24. januar bez uvida u zapisnike od 10.11. januara na kojem su bila evidentirana pitanja odgovarao na pitanja koja je sam sebi postavio. Tada se vidjelo da vještak iz njemu znanog razloga a evidentno očigledne pristrasnosti protiv odbrane i nevino optuženih uporno izbjegava da daje odgovore na pitanja", kazao je Jovanović.

Pregledom video zapisa sa današnjeg pretresa, kako je kazao Jovanović, može se vidjeti da je pristrasnost vještaka  Boljevića danas dostigla svoj vrhunac.

"Ovo što vještak radi nije samo nepoštovanje suda već stavljanje na stranu jedne od strana u postupku, u ovom slučaju tužilaštva, jer je vještak samo prema odbrani ovako postupao, a na pitanja tužilaštva odgovarao prompno a na ona posebna odgovorio naknadno bez omalovažavanja bez upadica odgovorio sam i rekao sam. Ja kao branilac to moram da tumačim kao isključivu, iz vještaku znanih razloga pristrasnost" naveo je Jovanović.

Boljević je kazao da od navedenih Jovanovićevih tvrdnji ništa nije tačno.

"Ne postoji pristrasnost. Veoma objektivno sam iznio kompletan materijal koji mi je stavljen na uvid da sudu odbrani i tužilaštvu predočim na način koji je razumljiv. Ne stoji nijedan od navoda koji se traži za moje izuzeće. Ja sam i danas veoma i precizno davao odgovore nakon kojih samo dobili čitav dijapazon drugih pitanja koja nema potrebe postaviti. Tako možemo postaviti beskonačan broj pitanja na koja bih dao isti odgovor - moj softver to ne koristi. Ja sam pokušao na jednostavan način da skratim vrijeme zbog čega sam dobio opomenu za pristrasnost'', kazao je Boljević. 

Nakon vijećanja sud je odbio prijedlog za izuzeće vještaka Boljevića budući da, kako je kazala sutkinja Mugoša, razlozi koji se odnose na stručnost vještaka ne mogu biti razlozi za izuzeće vještaka već se odnose na zahtjev za novo ili dopunsko vještačenje.

"Neosnovano se primjećuje od strane odbrane da je vještak sam sačinio pitanja i dao odgovor na ista već je preslušavao video zapis i grupisao pitanja kako je smatrao da treba i dao detaljne odgovore. Vještak je takođe i danas adekvatno odgovarao na pitanja odbrane. Ne stoje navodi da je vještak vrijeđao advokate kada je kazao da su pitanja besmislena, jer je na itervenciju suda kazao da se pitanja ne tiču tehničkog dijela i da u tom pogledu nemaju smisla. Sud je takođe reagovao više puta i upozorio vještaka, kao što je to i do sada radio'', prokomentarisala je Mugoša.

Naredno ročište zakazano je za sjutra u 9 sati. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR