Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

EU prati dešavanja u vezi sa izgradnjom vrtića

| Postavio/la: Vladana Jovanović | Izvor: Mina

EU prati dešavanja u vezi sa izgradnjom vrtića

Brisel će biti obaviješten o dešavanjima u vezi sa izgradnjom vrtića u dvorištu barske gimnazije "Niko Rolović", a predstavnici Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori prate razvoj događaja, saopšteno je iz Građanske inicijative iz Bara.

Predstavnice barske Građanske inicijative, koja se zalaže za pronalaženje druge lokacije za izgradnju predškolske ustanove planirane u dvorištu tri postojeće škole, kao i rekonstrukciju uništenog školskog dvorišta, Branka Ćalasan, Nikoleta Pavićević i Rialda Kurgaš, sastale su se danas sa predstavnicima delegacije EU u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno, na sastanku su Delegaciji predočeni problemi sa kojima se građani Bara bore već četiri mjeseca, a u vezi sa kojima lokalna uprava i nadležna ministarstva odbijaju da reaguju na adekvatan način.

Iz barske Građanske inicijative su naveli da se ti problemi odnose na oblasti vladavine prava, zaštite životne sredine, reforme lokalne samouprave, ugrožavanja lične bezbjednosti organizatora, ograničavanja slobode okupljanja kao i na nekompetentno, neetičko i selektivno izvještavanje javnog servisa.

Kako se navodi, uvidom u fotografije i mnogobrojnu dokumentaciju, predstavnici Delegacije EU imali su priliku da se neposredno upoznaju sa problemom Barana.

Iz barske Građanske inicijative su podsjetili da od 15. oktobra prošle godine Barani na različite načine protestuju povodom, kako su naveli, netransparentne, nezakonite i neadekvatne izgradnje zgrade novog državnog vrtića, na parceli koja je decenijama unazad vršila funkciju školslog dvorišta za dvije srednje i jednu muzičku školu, a nalazi se pored zgrade osnovne škole.

Kako su rekli, građani žele vrtić koji će biti bezbjedan za njihovu djecu i u kojem će im biti omogućen adekvatan rast i razvoj, što je, kako smatraju u Građanskoj inicijativi iz Bara, u ovom projektu sporno.

“Građani se takođe zalažu za očuvanje prijeko potrebnog školskog dvorišta za djecu starijeg uzrasta, kojima je oduzet spoljašnji školski prostor neophodan za socijalizaciju, učenje i adekvatan psihofizički razvoj”, kaže se u saopštenju.

Iz Građanske inicijative su kazali da građani protestuju i zbog sječe 94 zdrava stabla mediteranskog čempresa, koja je, kako su ocijenili, izvršena na perfidan način, bez elaborata o zaštiti životne sredine, a za koja u opštinskim dokumentima tvrde da zapravo nikad nisu ni postojala.

Kako se navodi, predstavnici Delegacije EU upoznati su i sa prijetnjama upućenim organizatorima protesta, kojima se pokušava izvršiti pritisak.

“Aktivistkinji Pavićević prijetnje su upućene putem socijalne mreže facebook, od strane lažnog profila, a ona je slučaj prijavila nadležnim službama bezbjednosti, pa ostaje da se vidi da li će iste reagovati na odgovarajući način”, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, predstavnici Delegacije su kazali da ne mogu nadomjestiti propuste u nadležnostima institucija, ali će Brisel biti obaviješten o tom pitanju.

“Potvrdili su da prate razvoj dešavanja u Baru, a svoje ocjene o Crnoj Gori EU će dati u sklopu godišnjeg izvještaja koji se očekuje na proljeće”, zaključuje se u saopštenju.

Ostavi komentar

0/300