11 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jokić: Veća lična sloboda LGBTIQ osoba kroz razvoj socijalnog preduzetništva

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

Jokić: Veća lična sloboda LGBTIQ osoba kroz razvoj socijalnog preduzetništva

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Tim nevladine organizacije LGBT Forum Progres učestvovao je protekle sedmice u studijskoj posjeti Madridu, koja se realizuje u sklopu projekta „Coming out of unemployment“ (Izađi iz nezaposlenosti), koji je podržan kroz Erasmus+ program.

Ova studijska posjeta imala je za cilj da prikaže primjere dobre prakse u domenu socijalnog preduzetništva za LGBTIQ osobe u Madridu, kao i umrežavanje i razmjenu znanja i iskustava sa partnerima iz Španije, navedeno je u saopštenju. 

Pored LGBT Forum Progresa, na ovom projektu učestvuju još i Asocijacija DUGA iz Srbije, Iskorak iz Hrvatske, Subverzivni Front iz Makedonije, Sarajevski otvoreni centar iz Bosne i Hercegovine i španska LGBT Konfederacija Colegas.

"Podsjećamo da je regionalno partnerstvo ovog obima pokazatelj značaja ovog problema u širem kontekstu, te činjenice da je zajednički pristup njegovom rješavanju najbolje rješenje.

Tokom višednevne posjete Madridu, cjelokupni tim učesnika i učesnica je posjetio najistaknutija socijalna preduzeća i preduzetnike u domenu LGBTIQ zajednice, kao i nevladine organizacije i fondacije koje se aktivno bave promocijom i razvojem socijalnog preduzetništva i podizanjem kapaciteta omladinskih radnika i LGBTIQ osoba u ovom domenu. Predstavnici LGBT Forum Progresa su takođe imali su priliku da predstave rad naše organizacije u Crnoj Gori, te dobiju veliki broj vrijednih informacija i savjeta o unaprjeđenju kvaliteta našeg rada", dodaje se u saopštenju. 

„Ovaj regionalni projekat zaista pokazuje koliki je značaj ne samo socijalnog preduzetništva uopšte, već razvoja socijalnog preduzetništva za specifične marginalizovane grupe u našem društvu, kao što je LGBTIQ zajednica. Ako znamo da je značajan broj LGBTIQ osoba, a pogotovo mladih i dalje ekonomski zavisan od svojih porodica, onda ne možemo da zanemarimo značaj razvoja ovog koncepta i njegove dalje implementacije u crnogorskom društvu.

Upravo kroz primjenu socijalnog preduzetništva u praksi ćemo da omogućimo LGBTIQ osobama da ostvare veći stepen lične slobode, što će dalje da rezultira u povećanju osnaženosti i društvenog prihvatanja. Konačno, iako je naš fokus na razvoju socijalnog preduzetništva za LGBTIQ osobe, izvjesno je da su znanja koja stičemo i te kako primjenjiva i izvan LGBTIQ zajednice, te se nadamo da će biti od koristi i široj javnosti u procesu ekonomskog i socijalnog osnaživanja“, poručuje predsjednica LGBT Forum Progresa Bojana Jokić. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR