11 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jovanović: Katnić povrijedio zakon, odbrana traži izuzeće

Društvo

Comments 1

Jovanović: Katnić povrijedio zakon, odbrana traži izuzeće

Izvor: Antena M/Portal Analitika

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Advojat Miroje Jovanović reagovao je na današnjem ročištu za pokušaj terorizam na izjavu glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića koji je sinoć u emisiji "Ukrštene riječi" na Prvoj televiziji  da "optuženi za pokušaj terorizma moraju biti proglašeni krivim na osnovu dokaza“. Katnić je takođe ponovio raniji stav da će podnijeti ostavku na mjesto glavnog specijalnog tužioca u slučaju oslobađjuće presude, odnosno ako političari koji se nalaze na optuženičkoj klupi ne budu osuđeni.

Katnić je na grub način povrijedio član 17 evropskih konvencija koji kaže da nijedan organ nema pravo da upotrijebi ovlašćenja, smatra advokat Miroje Jovanović

''Državni organi su dužni da se pridržavaju pravila o pretpostavki nevinosti i da svojim javnim izjavama ne vrijeđaju prava postupka. Sinoć, juče, u jednoj TV emisiji, dakle to je javna emisija o ovom postupku naši nevino optuženi branioci su osuđeni. Glavni specijalni tužilac kao rukovodilac organa sa vrlo značajnim ovlašćenjima je samim tim javnom izjavom ušao u povredu sljedećeg člana zakonika o krivičnom postupku čime je izazvao sumnju u svoju nepristrasnost'', kazao je Jovanović.

Odbrana je tražila izuzeće Katnića i Vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića.

Jovanović je kazao da bi glavni specijalni tužilac trebalo da ima nekoga iznad sebe, a zbog nereagovanja VDT-a sumnjaju i na njegovu pristrasnost, te traže da se i on isključi iz postupka.

''Umjesto da je Vrhovni državni tužilac odmah, a mi smo se nadali da će najkasnije jutros jutros, izrekao svoj stav, sud, pokrenuo postupak protiv Katnića, od toga ništa. I to je u kontinuitetu, sa brojnim pritužbama na rad prema Glavnom specijlanom tužiocu od strane odbrane koje su upućene Stankoviću. On ne samo da je u prethodnom dijelu postupka se uopšte nije oglašavao na rad Katnića, nego nije uradio ono što bi uradio svaki Vrhovni tužilac u svakoj civilizovanoj državi - ogradio se od tužioca u kojoj se vrijeđa pretpostavka nevinosti'', navodi Jovanović.

Kako je istakao, to dalje znači i podrazumijeva da u ovoj stvari više nema mjesta tome da i maštaju da bi mogao VDT Ivica Stanković da odreaguje u odnosu na pojedine stvari koje Katnić radi.

''Nereagovanje VDT-a nas je dovelo do logičnog kontinuiteta da je čovjek poptuno pristrasan u korist svog kolege. Da li je takva tužilačka organizacija mene ne zanima. On je imao obavezu po zakonu da reaguje, a to nije uradio. Pošto to nije uradio, mi nemamo drugog izbora, a gubimo cio dan za ovo što smo pripremili. Upućujemo predmet sjednici Vrhovnog državnog tužilaštva koje treba da se odredi o ovim razlozima, da pregleda sinoćnju emisiju ''intervju'' sa četiri novinara, da konsultuje uporednu praksu kada su tužioci zbog ovakvih izjava bili razrješavani.

Ta sjednica bi morala da konačno i tu budemo potpuno načisto, kaže, da li tužilačka organizacija Crne Gore ima racionalan i pravni odgovor na ovakve istupe koji su protivni zakonu i konvenciji ili nema kako bi nevino optuženi, mi kao branjenici, javnost i vijeće, znali, da li imamo Glavnog specijalngo tužioca bez kontrole ili onog koga bi ipak neko po zakonu mogao i trebao da kontroliše'', zaključio je Jovanović.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

buto

daj ,više presudite da ga više ne slušamo i naka ide okle je doša ...