11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šehović: Crna Gora krenula u digitalizaciju obrazovanja

Društvo

Comments 0

Šehović: Crna Gora krenula u digitalizaciju obrazovanja

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Ministar prosvjete Damir Šehović danas je, odgovarajući na poslaničko pitanje u Skupštini Crne Gore u vezi sa uvođenjem mikrobit džepnih računara u crnogorske škole, rekao da će u naredne tri godine, od marta 2019. do decembra 2021, mikrobit džepni računar dobiti svaka crnogorska osnovna škola, te da je digitaliacija u obrazovanju, u koju je Crna Gora krenula, jedan od prioriteta, saopšteno je iz Ministarstva.

„Cijenimo da je naša obaveza da djeci ponudimo kvalitetne sadržaje na novi način koji je njima blizak, i da im pomognemo da postanu oni koji promišljaju i preispituju“, kazao je on.

Kako se dodaje, mikrobit računari su dio značajnog projekta „Škola za 21. vijek“ koji u saradnji sa Ministarstvom prosvjete realizuje Britanski savjet i u okviru koga će osnovnim školama u Crnoj Gori biti dodijeljeno 4000 mikrobitova.

Dodatno, biće obučeno 700 nastavnika, od čega svi nastavnici informatike, ali i dio nastavnika jezika, prirodnih nauka, muzičkog vaspitanja i drugi.

„Takođe je planirano da u okviru projekta „Škole za 21. vijek“ dalje unaprijedimo postojeći predmetni program Informatika sa tehnikom i definišemo neophodne mjere za unapređenje i razvoj kritičkog mišljenja u osnovnim školama“, rekao je ministar.

Kako je istakao, koliko potencijala imaju naši mladi u oblasti digitalizacije u obrazovanju i kreativnom mišljenju, dovoljno govore postignuća učenika koji su učestvovali u nedavno organizovanom mikrobit takmičenju i pokazali kako se, uz pomoć mikrobita, kreiraju jezičke igrice, roboti i pomagala u različitim oblastima.

U kontekstu uvođenja novih tehnologija, ministar je rekao i da je planirano usmjerenje oko 3 miliona eura za kupovinu nove računarske opreme i serverske infrastrukture u crnogorskim školama:

„Uz to kontinuirano radimo na povećanju brzine internet konekcije u postojećim školskim objektima, kao i uvođenju interneta u područnim ustanovama, tako da je samo prošle godine uvedena internet konekcija u skoro 30 područnih ustanova“, naveo je Šehović.

Sve matične ustanove već imaju uvedenu internet konekciju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR