8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Studenti da utiču na proces donošenja odluka"

Izvor: Foto: PR Centar

Društvo

Comments 0

"Studenti da utiču na proces donošenja odluka"

Izvor: PR Centar

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

U okviru Programa studentskog aktivizma „GLAS STUDENTIMA!“, koji realizuje nevladina organizacija Mladi Romi, 25 studenata romske i većinske populacije ojačalo je retoričke sposobnosti u cilju efikasnijeg uticaja na proces donošenja odluka koje se tiču pitanja Roma, manjinskih naroda i socijalne politike.

Učesnici programa su, na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore, simulirali parlamentarnu debatu na temu izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Izvršni direktor NVO Mladi Romi, Samir Jaha, pojasnio je da se Program studentskog aktivizma sprovodi u okviru projekta “Ujedinjeni možemo više - Glas studentima, podrška radnicima!”, koji realizuju u saradnji sa Unijom slobodnih sindikata Crne Gore, uz podršku Evropske unije.

„Cilj projekta je da ojačamo kapacitete studenata pripadnika većinske zajednice i romske zajednice, kroz organizaciju parlamentarnih debata, seminara o demokratiji i ljudskim pravima, odnosima sa javnošću, kao i drugim temama koje smo procijenili značajnim za jačanje njihovih kapaciteta“, pojasnio je Jaha.

On je rekao da projekat ima za cilj i da umanji predrasude prema romskoj zajednici na način što su u aktivnosti uključeni pripadnici većinskog naroda.

„U proteklih deset godina, u okviru projekata koji su implementirani za romsku zajednicu, u najvećem broju slučajeva, korisnici programa su bili isključivo pripadnici romske zajednice. Vrijednost ovog projekta je što je mješovita grupa, što doprinosi socijalizaciji i inkluziji“, pojasnio je Jaha.

Govoreći o temi današnje debate, koja se ticala izmjena izbornog zakonodvastva, Jaha je podsjetio da su prošle godine sa partnerskim organizacijama podnijeli inicijativu parlamentu da se omogući da romska zajednica ima svog autentičnog predstavnika u parlamentu.

„To je ono što mi očekujemo kroz određene izmjene koje tek treba da predstoje. Zatražili smo da, kao što to zakon propisuje za druge manjine, postoji afirmativna akcija i za romsku zajednicu“, naveo je Jaha.

Koordinatorka Programa studentskog aktivizma „GLAS STUDENTIMA!“, Tina Sekulović, pojasnila je da u okviru programa imaju 25 učesnika romske i većinske populacije koji su prisustvovali treninzima o demokratiji i ljudskim pravima, o političkom sistemu Crne Gore, o javnim nastupima, kao i parlamentarnim debatama.

„Edukacije na sve te teme su izuzetno važne, naročito o parlamentarnim debatama, zato što smo već sproveli simulacije parlamentarnih debata na Fakuletu političkih nauka, danas na Pravnom fakultetu, biće održana još jedna na Pravnom fakultetu, a to će sve da prethoditi završnoj debati na 8. april, Svjetski dan Roma“, pojasnila je Sekulović.

Ona je kazala da je cilj aktivnosti jačanje retoričkih sposobnosti, unaprjeđenje javnog nastupa, efikasniji uticaj na proces donošenja odluka, kao i na kreiranje javnih politika koje se tiču samog pitanja Roma, manjinskih naroda, socijalne politike i pitanja mladih.

Učesnica Programa i studentkinja Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Almedina Jasharaj, kazala je da su joj kao pripadnici romske nacionalnosti govorili da se atom može razbiti, a predrasuda ne.

„Kroz aktivnosti ovog projekta sam utvrdila drugačije. Ovaj projekat je uticao na to da je, uključivanjem studenata romske nacionalnosti i većinskog stanovništva, došlo do razbijanja predrasuda, kao i boljeg međusobnog poštovanja “, navela je Jasharaj.

Učesnik Programa i student, Mirko Stojkanović, kazao je da su u okviru projekta učestvovali u velikom broju aktivnosti koje su ih, kako je naveo, pospješile na razmišljanje, saznanje novih stvari „koje će nam koristiti kako u daljem životu i školovanju“.

„Stekli smo saznanja o tome kako se mijenja zakon, kroz vježbe. Studenti jedini mogu da doprinesu promjenama u našem društvu. Oni su često anulirani i njihov glas se uopšte ne čuje“, istakao je Stojkanović.

Učesnica Programa, studentkinja Pravnog fakulteta, Mirela Ramčilović, ocijenila je da su aktivnosti projekta osmišljene jako dobro, jer nijesu bila klasična predavanja i radionice.

„Aktivnosti su organizovane tako da ljudi, koji su bili uključeni i koji su učesnici Programa, mogu nešto da nauče i mogu da svoja iskustva podijele sa ostalima. Cijenim da su bile jako korisne. Što se tiče aktivnosti, najkorisnije su mi bile simulacije parlamentarnih debata, jer nam je to svima bilo jako zanimljivo i trudili smo se da učestvujemo u što je moguće većoj mjeri“, navela je Ramčilović.

Ona smatra da studenti mogu da budu jedni od glavnih pokretača promjena, „kako u cjelokupnom društvu, tako i kad se radi o romskoj zajednici“.

Studentkinja Fakulteta za državne i evropske studije, Anđela Stešević, kazala je da je projekat jedan od najboljih u kojima je učestvovala s obzirom na to da im je, kako je pojasnila, omogućio da poboljšaju retoričke i kognitivne sposobnosti.

„Smatram da su studenti relevantan dio našeg društva, s obzirom na to da se itekako zalažu za promjene u društvu. Svjedoci smo da imamo sve više mogućnosti, samo je na nama da odlučimo o načinu na koji ćemo sve to da iskoristimo i da ih uvrstimo u svakodnevni život kako bi sebi obezbijedili bolju sadašnjost i budućnost“, navela je Stešević.

Student Filozofskog fakulteta, Alen Hadžović, smatra da se u crnogorskom društvu ne čuje u dovoljnoj mjeri glas studenata.

Prema njegovim riječima, tek u poslednje vrijeme studenti su se angažovali po pitanju društvenih problema, podrške marginalizovanim grupama i gorućih tema koje su od krucijalnog značaja za društvo.

„Mladost je zamajac svakog društva. Studenti treba da budu oni koji će da vode sve promjene, revoluciju, svaki pokret treba da bude predvođen omladinom. Studenti treba i moraju da budu neko ko će svojim znanjem i zalaganjem da vode crnogorsko društvo u budućnosti“, istakao je Hadžović.

Student Pravnog fakulteta fakulteta za Ekonomski menadžment, Miloš Spaić, smatra da studenti predstavljaju bitan dio društva, kao budući stručnjaci u oblastima koje studiraju.

„Njihov glas bi trebalo da se čuje više nego što se čuje trenutno, jer su to mladi, perspektivni ljudi, na kojima će da ostane društvo sjutra. Studenti su vjesnik promjena i nečeg novog, jako su bitni u državu i društvo“, istakao je Spaić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR