Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Marković Amfilohiju: Na sastanku ste rekli da se bespravno sagrađeno mora ukloniti

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Ne može biti svetinja ono što se kletvama želi sačuvati!

Marković Amfilohiju: Na sastanku ste rekli da se bespravno sagrađeno mora ukloniti

Predsjednik Vlade Duško Marković obratio se pismom mitropolitu Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve Amfilohiju (Radoviću) povodom događaja u vazi sa nelegalno izgrađenim objektom.

Kako navodi, u decembru se sastao sa Amfilohijem, nanjegov zahtjev. Dodaje da je tačno da su, između ostalog, razgovarali i o uklanjanju kristionice na Prevlaci kod Tivta.

''Nije, međutim, tačno da mi je mitropolit Amfilohije saopštio da je dao blagoslov za izgradnju krstionice. Naprotiv, jasno je kazao da je to urađeno mimo njegovog znanja i blagoslova, i da je saglasan da se bespravno sagrađeno mora ukloniti. Ovo znaju i trojica ljudi koji su prisustvovali susretu – dvojica njegovih, i moj saradnik.

Želim da poručim Mitropolitu da se nezakonito građeni objekti ne mogu učiniti sakralnim, crkvenim i kulturnim dobrom. Takvim pristupom obesmišljava se cjelokupna ideja vjere i poštovanja svetinja. A ta ideja, kao što znamo, ne može da teče odvojeno od poštovanja Države i njenih zakona''- naveo je Marković.

Kako dodaje, i riječ Božja zapovijeda da se vjernik moli za vlast u onom mjestu gdje živi da bi zbog opšteg dobra i njemu bilo dobro.

''Po pravoslavnom učenju, ko se protivi zakonu, protivi se i Božjem poretku. Na kraju, sa žaljenjem i razočaranjem primio sam Mitropolitovu kletvu prema nama sadašnjima i našem potomstvu. Ali nijesam iznenađen – nijeste se, Mitropolite, libili da nas kunete ni za Božić ni za Vaskrs! Upravo zbog toga ne možete se zaogrnuti porukama našeg vladike Petra I Petrovića Njegoša, na kojeg se pozivate. Jer Sveti Petar je mirio i ujedinjavao, molio i preklinjao u teškim vremenima – zarad napretka, jedinstva i sloge među svojim narodom. Zato su njegove poruke Poslanice i putokazi, a Vaše - kletve i ništa više od toga''- zaključio je Marković.

Komentari

Majska_zora,

Trazimo ostavku Amfilohija.

Mona99,

I dalje ne mogu da vjerujem da je Amfilohije izgovorio one kletve,ovo vise nema smisla ako je rekao nesto trebao se drzati toga a ne sad ovako da postupa.

Kosta,

Da nije Markovic rekao da mu je Amfilohije saopstio da je nelegalna i da nema potrebe izgraditi krstionicu i da nema blagoslov, odje bi se i dalja napadala vlast da je kriva za rusenje.

PolitikologNK,

Izgleda da je u tom razgovoru samo htio da sazna vasu reakciju i reakciju drzavnih organa da bi znao kako dalje da planira svoje prljave poteze i na koji nacin da izazove bunt vjernika. Sramno je za onog vjernika koji koristi prave vjernike u zastitu svojih licnih interesa.

Kaktus,

Zar i na potomstvo udara ovaj moralni brabonjak ? To je bas hriscanski inace

Dragan,

Prije par dana napad na hrvata u Beranama, protesti u Podgorici koji su se politizovali, nelegalna izgradnja krstionice, paljenje zastave NATO-a... Zar su sve ovo slucajnosti? Ne nijesu ! Opozicija u koordinaciji s Amfilohijem samo pokusava da destabilizuje stanje u drzavi na razne nacine.

Bar_pamti,

Sotono bolje da brines o tome oces li ljetnje gume stavit na onoga tvojega dzipa od 50 000e no sto kunes vlast.

Planinka,

Zalosno je sta je jedan mitropolit izjavio.Bas da čovjek ostane bez riječi

goran1978,

Citam ove kom, i nije mi jasno kako napadate Premijera, on je obavezan da se sa svima sastane i svima poprica! Ne radi se odje o podjeli CG niti o tome da se ne zaboravi 1918,1921,2006,2016, jer se zna koliki je doprinos dao CG bude nezavisna, vec o kletvama koje ne bi trebalo da daje svesteno lice.

Liberal,

Znali ovaj čarobnjak iz oza da njegov blagoslov nije iznad zakona ? Premijer mu je fino ocitao lekciju iz hriscanstva,ne treba nikad huškati narod protiv vlasti,to nije radio ni isus ni nijedan svetac,papa ili pop

Ostavi komentar

0/300