11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U petak o peticiji Pravda za Pavla

Izvor: Foto: Anadolu Agency

Društvo

Comments 0

U petak o peticiji Pravda za Pavla

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu obaviće u petak konsultativno saslušanje povodom peticije „Pravda za Pavla“, kojom se traži uvođenje doživotne kazne zatvora za počinioce najtežih krivičnih djela, posebno nad djecom.

Peticiju, koju je potpisalo oko 6,5 hiljada građana, parlamentu je početkom marta prošle godine dostavila grupa građana.

Predsjednik Odbora Željko Aprcović kazao je agenciji MINA da su poziv za konsultativno saslušanje dobili predstavnici Ministarstva pravde, tužilaštva, sudova, Ombudsmana, nevladinog sektora i podnosilaca inicijative.

„Odbor će, nakon svestrane analize zahtjeva peticije u dijelu koji se tiče pooštavanja kaznene politike, i saslušanja relevantnih predstavnika institucija, donijeti određene zaključke koje će prezentirati javnosti“, rekao je Aprcović.

On je kazao da će na sjednici biti predstavljena i uporedna praksa, odnosno zakonski okviri susjednih i država Evropske unije, u smislu sankcija za najteža krivična djela.

Na pitanje zašto je peticija tek sad uzeta u razmatranje, s obzirom na to da je parlamentu dostavljena prije više od godinu, Aprcović je kazao da nijesu imali analizu koja bi bila potpora kvalitetnom razgovoru na predloženu temu.

„Upravo je ta analiza došla od univerzitetskog profesora Zorana Stojanovića koji će biti prisutan na sjednici, i na osnovu toga će se iskristalisati određeni zaključci“, kazao je Aprcović.

Grupa građana pokrenula je peticiju nakon ubistva 15-omjesečnog dječaka Pavla Jovovića, za koje se terete očuh i majka djeteta, Nermin Šišić i Jelena Jovović.

Inicijatori peticije traže usvajanje “Pavlovog Zakona” kojim će biti omogućeno da osumnjičeni za ubistvo budu osuđeni na doživotnu robiju.

Peticija je prvobitno pokrenuta na vebsajtu www.peticije24.com, gdje je sakupljeno 8.735 potpisa građana.

Nakon što je prikupljen dovoljan broj online potpisa, dobrovoljci su išli po gradovima i prikupili potpise u formatu koji je potreban kako bi peticija bila predata Skupštini.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR