Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Zaev - Damjanović: Podrškaizajednički rad na SEEIIST projektu

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Zaev - Damjanović: Podrškaizajednički rad na SEEIIST projektu

Ministarka nauke Sanja Damjanović, u funkciji predsjedavajuće Upravnim odborom SEEIIST projekta, danas se susrela sa premijerom Sjeverne Makedonije, Zoranom Zaevom.

Kako je saopšteno, ona je pozvala premijera Sjeverne Makedonije da podrži SEEIIST projekat potpisivanjem Memoranduma o okvirusaradnje, a čiji nacrt su pripremili članovi SEEIIST Upravnog odbora. 

Ovaj memorandum je međunarodno-pravno usklađen sa predstavnicima ministarstava vanjskih poslova regiona početkommartaovegodine u Podgorici.

Zaev je, kako se dodaje, potvrdio punu podršku Sjeverne Makedonije SEEIIST projektu, te spremnost za potpisivanje Memoranduma.

''Krupni međunarodni infrastrukturni projekat za održive tehnologije, SEEIIST, ulazi u sljedeću fazu zahvaljujući prvoj finansijskoj podršci Evropske komisije, kao i otvorenoj podršci renomiranih institucija CERNa u Ženevi i GSI-a u Darmštadtu. Uz čvrstu ekspertsku podršku prestižnih institucija SEEIIST projekat ne može biti neuspješan. Zahvaljujući ovoj podršci dizajn SEEIIST-a će biti baziran na naprednijoj tehnologiji u odnosu na postojeće ‘Hadronske kancer terapije pomoću protona i težih jona’, a kojih ima samo 12 u svijetu. Međutim, da bi SEEIIST projekat bio realizovan upravo u regionu Jugoistočne Evrope, potrebna je čvrsta politička posvećenost cijelog regiona''- objašnjeno je u saopštenju.

Prethodnog dana, Damjanović je predstavila SEEIIST projekat u Akademiji nauka i umjetnosti Sjeverne Makedonije (MANU) u okviru manifestacije ‘Dani CERN-a u Sjevernoj Makedoniji’. 

''Ministarka je ukazala na značaj SEEIIST projekta za unapređenje saradnje u oblasti istraživanja, inovacija i tehnološkog razvoja u Regionu, kaoi liječenja naših pacijenata oboljelih od kancera najsavremenijom metodom. Posebno je istakla ulogu CERN-a kao jednog od domaćina Faze izrade Studije dizajna za SEEIIST projekat. Govornici na seminaru bili su i predstavnici CERN-a: prof. dr Christoph Schaefer, prof. dr Ludwik Dobrzynski i prof. dr Daniel Denegri'--saopšteno je iz Minsitasrtva.

Ministarka nauke boravi u Sjevernoj Makedoniji na poziv članova SEEIIST Upravnog odbora, prof. dr Petra Atanasova, pomoćnika ministra za obrazovanje i nauku Republike Sjeverne Makedonije i prof. dr Mimoze Ristove sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta „Sv. Kiril i Metodije“.

 

 

Ostavi komentar

0/300