Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Ministarka Damjanović specijalna gošća CMBEBIH 2019 konferencije

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović

Ministarka Damjanović specijalna gošća CMBEBIH 2019 konferencije Foto: Ministarstvo nauke

Ministarka nauke Sanja Damjanović, boravi danas u Banja Luci, gdje učestvuje u svojstvu specijalne gošće na Trećoj Međunarodnoj konferenciji o mediciskom i biološkom inženjeringu – CMBEBIH 2019.

CMBEBIH je najveća i najznačajnija konferencija u ovoj oblasti u Jugoistočnoj Evropi, koja je ove godine okupila preko 500 učesnika iz 45 zemalja svijeta.

Konferenciju su podržale sve eminentne međunarodne organizacije iz oblasti, poput Evropske alijanse za medicinski i biološki inženjering i Međunarodne federacije za medicinski i biološki inženjering. Takođe, konferencija je okupila i privrednike, u vidu tzv. Biznis foruma, a poseban fokus je i na mladim ljudima, tako da sastavni dio konferencije čini i Kongres studenata.

Medicinski i biološki inženjering je brzorastuće polje razvoja i cilj konferencije je omogućavanje platforme za razmjenu informacija i inovativnih ideja sa ambicijom da utiče na budući razvoj i kreiranje zajedničke vizije.

Ministarka Damjanović je u uvodnom dijelu predstavila regionalni projekat uspostavljanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope.

Ona je istakla benefite učešća u SEEIIST projektu u smislu biomedicinskih istraživanja, liječenja pacijenata, izgradnje i jačanja kapaciteta, podsticanja tehnološkog transfera i uključivanja lokalne privrede, digitalizacije i razvoja alternativnih izvora energije. Ukazujući na veliki napredak SEEIIST projekta, kako na političkoj tako i na naučnoj sceni. 

Ministarka je posebno istakla značaj političke podrške na najvišem nivou u ovom trenutku, a kroz potpisivanje Memoranduma o okviru saradnje.

Domaćini i suorganizatori konferencije su direktor Verlab-a i predsjednik Udruženja medicinskog i biološkog inženjeringa Bosne i Hercegovine, Almir Banjević, i dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci, Ranko Škrbić.

Ostavi komentar

0/300