11 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Priznanje okrivljenog i snimljeni razgovori razotkrili namjere grupe osumnjičene za krijumčarenje migranata

Društvo

Comments 0

Priznanje okrivljenog i snimljeni razgovori razotkrili namjere grupe osumnjičene za krijumčarenje migranata

Izvor: Pobjeda/Portal Analitika

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Apelacioni sud produžio je pritvor za još dva mjeseca Nemanji Šćepanoviću, Marku Samardžiću, Ivanu Goranoviću, Radoslavu Jankoviću, policajcu Goranu Mugoši, Darku Novoviću, Nikoli Merdoviću, Darku Alibabiću i policajcu Predragu Vlahoviću zbog stvaranja kriminalne organizacije i krijumčarenja migranata.
 
Žalbe odbrane koje su izjavljene na odluku Višeg suda o produženju pritvora neosnovane su – to je stav Apelacionog vijeća.

Osim ovih osumnjičenih, pod istragom je još jedanaest osoba: Zilhad Rastoder, Miloš Perišić, Nikola Vujisić, Dražen Cvijović, Milisav Bojanić, Mišo Vojinović, Bogdan Vuletić, Jagoš Jelenić, Ozgen Dogukan, Aleksandar Radošević, Bogdan Vučetić.

U odluci Apelacionog suda navodi se da osnovana sumnja da su okrivljeni počinili krivično djelo proizilazi iz tajno presretnutih telefonskih razgovora, službenih zabilješki Uprave policije – saobraćajnih patrola, informacija od policije Bosne i Hercegovine i Hrvatske i iz dokumentacije Direkcije za azil.

Iz razgovora koji su snimljeni, prema nalazima iz istrage, proizilazi da je na čelu kriminalne grupe Nemanja Šćepanović, a da su ostali osumnjičeni bili članovi te grupe.

- Strani državljani iz Albanije su stizali u Crnu Goru gdje je, kako se osnovano sumnja, njihov prihvat organizovao Šćepanović, koji je takođe angažovao druge članove kao vozače, odnosno „čistače puta“, što je povremeno i sam radio. Migranti su prevoženi u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku – piše u odluci suda.

Sud je, takođe, imao na uvid i odbranu Nikole Vujisića koji je u istrazi priznao učešće u krijumčarenju ljudi i da ga je angažovao Nemanja Šćepanović. Sud je prilikom ocjene o produženju pritvora okrivljenima cijenio težinu krivičnog djela koje im se stavlja na teret, visinu zatvorske kazne, te i da pojedini okrivljeni imaju rodbinu u regionu.

Osumnjičeni su, prema navodima iz istrage, više puta krijumčarili ljude preko granice Crne Gore u BiH i Hrvatsku, od 12. do 14. jula. Šćepanović i Samardžić su, kako se sumnja, krijumčarili neutvrđen broj migranata iz Crne Gore u BiH i Hrvatsku i Italiju za 7.600 eura. 

Zatim su Mugoša i Šćepanović, kako se sumnja, 15. jula prošle godine nelegalno prevezli sedam stranih državljana iz pograničnog područja u blizini Božaja do Podgorice za 1.100 eura.

Istog dana, sumnja se da su Šćepanović, Samardžić i Ozgen prevezli neutvrđeni broj stranih državljana iz Tirane do Podgorice, pri čemu su nelegalno prešli granicu šumskim putem. Šćepanović, Samardžić i Novović su, kako se sumnja, 18. jula neutvrđeni broj stranih državljana prevezli iz Podgorice do Vilusa, radi daljeg krijumčarenja u BiH.

Samardžić i Šćepanović su, kako se sumnja, od 23. do 27. jula krijumčarili neutvrđeni broj stranih državljana i prevozili do Hrvatske za 5.000 eura.

Goranović, Samardžić i Šćepanović su 18. avgusta, sumnja se, prevozili pet stranih državljana od Bileće do Sarajeva radi krijumčarenja u zemlje EU, za 1.600 eura. Zatim su, kako Tužilaštvo sumnja, 23. avgusta Šćepanović, Vlahović iz pograničnog područja sa Albanijom prevezli strane državljane do Podgorice radi daljeg krijumčarenja u druge države za 440 eura.

Šćepanović i Vlahović su, takođe, 1. septembra, kako istraga ukazuje, prevezli iz Podgorice do mjesta Petrovići u blizini graničnog prelaza sa BiH neutvrđeni broj stranih državljana radi krijumčarenja u BiH.

Nakon toga su, kako se sumnja, 15. septembra Šćepanović, Alibabić i Mugoša prevezli neutvrđeni broj stranih državljana.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR