Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Položili vijence na spomenik Josipu Brozu Titu u Podgorici

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Položili vijence na spomenik Josipu Brozu Titu u Podgorici

Delegacije SOBNOR-a Crne Gore, OBNOR-a 1941-1945 Glavni Grad Podgorica,vojnih penzionera Crne Gore i SK Jugoslavije-SK Crne Gore položili su danas cvijeće na spomenik Josipu Brozu Titu u Podgorici.

Skupu se obratio Radojica Radojević, predsjednik SOBNOR-a Crne Gore koji je izmedju ostalog istakao da smo danas na ovom časnom mjestu da zajedno obilježimo ovaj svijetli dan 25. maj kada je Josip Broz Tito rodjen u Kumrovcu u hrvatskom zagorju maja 1892. godine. Tokom njegovog života kao datum rodjenja obelježavan je 25. maj i kao dan mladosti.

"Ovdje smo danas mi koji slijedimo njegovo grandiozno djelo da se poklonimo vrhovnom komandantu JNA, maršalu jugoslavije i narodnom heroju drugu Titu, borcu za slobodu, pravdu i ljudsko dostojanstvo i njemu u nezaborav na ovom mjestu položili smo cvijeće i odali dužnu počast. Josip broz Tito je predvodio narodnooslobodilački pokret koji je oslobodio jugoslaviju u drugom svetskom ratu 1945. god i od tada do smrti bio je na čelu države i komunističke partije''-kazao je Radojević.

''Bio je prvi predsjednik i osnivač SUBNOR-a Jugoslavije, umro je 4. jula 1980. godine u Ljubljani a sahranjen kasnije u Beogradu 8. maja na pogrebnoj svečanosti kakvu svijet u dotadašnjoj modernoj istoriji nije vidio. Četiri dana kasnije u Beogradu na sahrani doživotnog jugoslovenskog predsjednika došlo je 700.000 ljudi, medju kojima 209. državnih i partijskih delegacija iz 128. zemalja. To je bio najposjećeniji pogreb nekog državnika u 20. vijeku.

Danas živimo u vremenu kada pojedinci i grupe pokušavaju negirati lik i djelo druga Tita i time našu slavnu antifažističku prošlost. SOBNOR-a Crne Gore kao nastavljač njegovanja revolucionarnih tradicija i izvorne ideje naše slavne NOB-e kao i u ranijem periodu oštro će se suprostaviti svim onim snagama i pojedincima koji negiraju lik i djelo druga Tita a time i naš NOP, a veličaju poražene snage u drugom svetskom ratu i njihove vodje.
Titovo ime ćemo pamtiti kao simbol jugoslovenskog socijalističkog samoupravljanja, nezavisnosti Jugoslavije, ljubavi i jedinstva svih nacionalnosti, a takodje i kao simbol politike nesvrstavanja. Više od 60 . godina borbenog iskustva druga Tita, predstavlja ga i kao nepokoljebljivog borca u medjunarodnom komunističkom pokretu i istaknutog branioca, nezavisnosti, suveriniteta i svetskog mira. Ostavio je dubok istorijski trag kao veliki revolucionar i borac za socijalizam. SLAVA MU"-kazao je Radojević u svom obraćanju.
 

Ostavi komentar

0/300