14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Direktoricu škole "Dušan Korać" optužuju za nesavjestan rad, ona bez komentara, Ministarstvo čeka izjašnjenje

Izvor: Foto: Radio Bijelo Polje

Društvo

Comments 25

Direktoricu škole "Dušan Korać" optužuju za nesavjestan rad, ona bez komentara, Ministarstvo čeka izjašnjenje

Autor: Antena M

  • Viber

Zamjenik direktora bjelopoljske Osnovne škole "Dušan Korać" Novak Novaković tvrdi da direktorica te obrazovne ustanove Fatima Mehović ne radi po zakonu, da ne poštuje Statut, te da ne reaguje primjereno na vrnjaško nasilje u školi.

Zamjerke na njen rad ima i predstavnica Sindikata zaposlenih u toj ustanovi Branka Mrdak. Takođe, obratila nam se i majka djevojčice koja pohađa tu školu. Direktorica škole Fatima Mehović kazala nam je da ne želi da komentarište te navode i optužbe. Iz Ministarstva prosvjete o svim navodima zatražili izjašnjenje škole. 

***

Novaković je u dopisu dostavljenom našem portalu naveo da direktorica Mehović ne poštuje Statut kada je on u pitanju i da, kako kaže, to radi samo kad njoj odgovara.

"Direktorica škole kada sam ja u pitanju 'poštuje' Statut kada joj to odgovara. Član 25. stav 1. Statuta glasi: Pomoćnik direktora pomaže direktoru u organizovanju obrazovno-vaspitnog rada i obezbjeđivanju kvaliteta obrazovno vaspitnog rada, a naročito: u organizaciji sjednica Nastavničkog vijeća i stručnih aktiva. Ona me je pokušala izbaciti sa sjednice Aktiva, a kada nijesam htio izaći kaznila me je strogim ukorom. Stav 6. član 25. - Pomoćnik učestvuje u pripremi akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Tu čast nijesam imao za njenog mandata. Za Savjet roditelja da ne pričam, nikada nijesam znao ni kada se odžavaju... Pomoćnik direktora učestvuje u finansijskom izvještaju, takvo nešto je meni nedostupno", navodi Novaković.

Kaže da nema adekvatan prostor za rad.

"Pošto me je izbacila iz zajedničke kancelarije punih osam mjeseci nijesam imao radni prostor, već sam svoje poslove za koje sam odgovoran radio u zbornici. Možete zamisliti koliko sam tim činom omalovažen i kakav je to udarac na moj autoritet", kaže on. 

"Direktor bi trebalo da obezbijedi jednake uslove za sve učenike i zaposlene. U ovoj školi to nije slučaj", nastavlja Novaković.

U obraćanju Anteni M opisao je i nekoliko navodnih primjera neadekvatnog postupanja direktorice.

"Jednoga učenika su godinama maltretirali vršnjaci i na nacionalnoj osnovi. Direktorica nije preduzela ništa dok roditelj tog učenika nije zatražio premještaj svog djeteta u drugo odjeljenje."

Navodi i primjer seksualnog zlostavljanja učenice petog razreda od druge učenice takođe petog razreda.

Pošto su se roditelji maltretirane učenice obratili direktorici, odgovorila im je da "nema vremena", tvrdi Novaković.

Iako je u opisanom slučaju ignorisala pritužbu porodice zlostavljane učenice, Novaković ističe da je direktorica gotovo redovno na strani roditelja koji imaju pritužbe na nastavnike. Čak i kada su ih, u više navrata, verbalno napadali u njenoj kancelariji.

"Roditelj je ikona, bog, nastavnik je uvijek kriv, pa i ako je razlog napada na nastavnika ocjena ili snimanje nastavnika mobilnim telefonom", priča Novaković.

Pominje i, po njegovom sudu, problematične kadrovske poteze:

"Predstavnica zaposlenih u Školskom odboru, u drugom mandatu, inače njena rođaka, birana je na Nastavničkom vijeću kada ta tačka nije bila javno istaknuta na dnevnom redu u zakonskom roku, nego je izabrana 'na prepad'. Zbog nezakonitog zapošljavanja dobila je od Inspekcije prosvjete predlog za razrješenje."

Listi optužbi na račun direktorice, njen zamjenik dodaje i navodnu zabranu nastavnicima da odlaze u školsku biblioteku, javno saopštenu na sjednici Nastavničkog vijeća!?

Zamjerke na rad Mehović ima i predsjednica Sindikata zaposlenih, nastavnica engleskog jezika Branka Mrdak.

Tvrdi da direktorica školu doživljava kao privatno vlasništvo, da zloupotrebljava službeni položaj i zanemaruje nasilje u školi.

Dostavila nam je dopis koji je uputila Ministarstvu prosvjete u septembru prošle godine, a u kome ministru Damiru Šehoviću govori o problemima u školi i inicira smjenu direktorice.

U dopisu našem portalu navodi da još nije dobila odgovor od direktorice koliko je škola prihodovala od izdavanja prostorije za kafeteriju, zubarsku ambulantu, fiskulturnu salu, sportski poligon i u koje svrhe su ta sredstva utrošena.

"Zloupotrijebila je i Školski odbor manipulacijom da je dobila naredbu od Agencije za antikorupciju i Ministarstva finansija da Školski odbor formira komisiju za provjeru finansijskog poslovanja Sindikata škole. Sa ciljem zastrašivanja mene zato što sam tražila uvid u poslovanje škole. Poslije te njene zakonske egzibicije izjavila na Nastavničkom vijeću 'sada smo pata-pata".

Direktorica, tvrdi Mrdak, manipuliše sa zapisnicima Stručnih aktiva, javno zastrašuje članove kolektiva svojim obavještenjima i upozorenjima o načinu vođenja zapisnika u kojim od njih zahtijeva da prikrivaju činjenično stanje i da pišu ono šta im ona naredi. 

"Uskratila mi je pravo na uvid u zapisnik sjednice Nastavničkog vijeća i uputila me je na Zakon o slobodnom pristupu informacija. A sve kako bi prikrila krivotvorenje zapisnika", navodi Mrdak.

Tvrdi da Sindikat za direktoricu Mehović nije socijalni partner već neprijatelj.

"Pozadina svih nesporazuma je što ja smatram da je škola javna ustanova i da je naše pravo da znamo šta se u našoj školi dešava. Zamislite kakvo je višegodišnje bezbjedonosno stanje u školi, kad direktorica donosi naredbu da djeca ne smiju za vrijeme malog odmora izlaziti iz učionica 'zbog bezbjednosnih razloga'- poentira predsjednica Sindikata O.Š. "Dušan Korać".

Kaže da je školskoj 2016/17 prijavila Upravi za inspekcijske poslove da direktorica ne rješava, zanemaruje i prikriva nasilje u skoli.

Majka djevojčice (imena poznata Redakciji) koja pohađa tu školu, dostavila nam je izjavu u kojoj navodi da Mehović nije adekvatno reagovala na vršnjačko nasilje u školi.

"24.04.2019. u školi 'Dušan Korać' - Bijelo Polje, na času fizičkog vaspitanja, moje dijete bilo je seksualno i psihički maltretirano i uznemiravano od vršnjakinje (učenice istog razreda)... i ostalih. Govoreći ružne riječi o njoj danima, dodirivala joj je grudi više puta (punim šakama). Nastavivši da je ismijavaju i psihički maltretiraju do suza, dijete je doživjelo napad gušenja, duševni bol i tako isfrustrirano bilo prinuđeno da boravi na nastavi.

Isto poniženje, nanošenje tjelesnih povreda, zatvaranje u wc-u škole doživjela je u drugom razredu od iste učenice. Sjedevši u klupi iza moje kćerke, svakodnevno je bola olovkom u blizini rebara i tako joj nanijela vidljive povrede. Skidala joj donji dio odjeće pred cijelim razredom i tako golu su je ismijavali", navodi majka djevojčice.

Taj slučaj su, dalje navodi, prijavili direktorki Mehović.

"Zadovoljili smo se njenim obećanjem da se neće ponoviti, navodeći da je učenica koja je prednjačila u zlostavljanju 'mala'. Duševni bol, poniženje, zdravstene probleme moje kćerke su zanemarili. Poslije tri godine, doživjeli smo još gore. 24. aprila smo slučaj prijavili koordinatoru nastave. Dobili smo savjet da se sljedećeg dana obratimo Fatimi Mehović i razgovaramo sa njom, što smo i učinili.

Pošto je već bila obaviještena o slučaju koji se dogodio, rekla je da ne može ništa da uradi. Da djeca do šestog razreda krivično ne odgovaraju, da smo mi kao roditelji dužni dijete u školu da vodimo bez obzira na okolnosti, da to nije u njenoj nadležnosti, da mi treba dijete da vodimo na razgovor kod psihologa.

Zapisala je podatke u svesku i rekla to je to, ona sad žuri, ima obaveza. Tražili smo da nam premjesti dijete u drugo odjeljenje gdje će bezbjedno pohađati nastavu, rekla je:'Ja je nemam đe, ja tu ne mogu ništa da uradim'.

Majka zlostavljane učenice tvrdi kako je, razočarana odnosom direktorice, pitala: "Da je vaše dijete u pitanju, šta biste preduzeli"?

Navodno, dobila je odgovor: "Kako se ti meni to obraćaš"?

Na kraju, zaštitu su, kad je nijesu mogli dobiti u školi, zatražili kod organa javnog reda i mira.

Kaže da će ukoliko nadležni ne preduzmu rigorozne mjere i kazne počinioce, biti prinuđena da se obrati i resornom Ministarstvu i da traži odštetu za pretrpljeni strah i duševni bol djeteta.

Pozvali smo direktoricu škole Fatimu Mehović za izjavu i komentar navoda, ali je ona odbila da komentariše te optužbe, dodavši da je "sve providno, pred izbor novog direktora" i da je riječ o "bljuvotinama koje se ponavljaju".

"Bavim se onim što je determinisano od strane Ministarstva prosvjete, a vezano za opis mog posla", kazala nam je kratko direktorica.

Pitanja u vezi sa dešavanjima u bjelopoljskoj školi poslali smo Ministarstvu prosvjete.

Pitali smo ih da li su dobili inicijativu za smjenu direktorice, jesu li upoznati sa navodima o vršnjačkom nasilju u školi i da li će ispitati izrečene teške optužbe?

"Ovo izjašnjenje koje ste nam dostavili sadrži brojne navode o potpuno različitim situacijama. Sa dijelom jesmo upoznati ranije, ali dijelom svakako da ne. Razumijemo vašu potrebu da dobijete stav Ministarstva, ali molimo vas za razumijevanje činjenice da Ministarstvo ne postupa po optužbama, već na osnovu činjeničnog stanja. U skladu sa navedenim, zatražili smo izjašnjenje škole po svim ovim navodima", saopšteno nam je iz Ministarstva prosvjete. 

Uz nadu da će se Ministarstvo temeljno pozabaviti iznesenim optužbama, čini se čudnim da to nije urađeno odavno, s obzirom na to da je, ukoliko su navodi istiniti, vršnjačko nasilje moglo ostaviti ozbiljne posljedice na zlostavljane učenike. 

Komentari (25)

POŠALJI KOMENTAR

Bravo!

Upravo sam i ja procitala, super stvarno. Pa nekog ce morati da suspenduju ili direktoricu ili zamjenika i sindikalku. Ako su iznosili istinu svaka cast ako su obmanjivali za rad postavljanja svog kandidata onda mi ih nije zao.ps. baj baj neko ce da se cese i levom i desnom.

Logic

Pravi potez ministarstva sto ce ispitati tacnost navoda i suspendovati krivce.ohrabrujuca vest. Neko ce morati vec jednom da snosi posledice svojih postupaka. Svaka cast .Konacno ! Moje skromno midljenje, to je ptava stvar da se prkine sa malverzacijama ili jednih ili drugih.

Zabrinuta majka

Ovo je nevjerovatno mada u nasoj zemlji i ovom obrazovnom sistemu nista novo. Ministarstvo je sramotno i samo to sto je predato jednicima iz SD Ramada lopovske partije jos vise zaglupljava nasu. Roditelji, zamjenik direktora, sindikati, ....koliko im jos dokaza treba da ovde nesto nije u redu.