9 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SDT: Katnić nije izjavio da neće biti zaključivanja sporazuma o priznanju krivice

Izvor: Foto: Antena M

Društvo

Comments 0

SDT: Katnić nije izjavio da neće biti zaključivanja sporazuma o priznanju krivice

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Zbog pogrešnog tumačenja dijela javnosti izjave Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, sa konferencije za medije od 10. maja, kada je govorio o budućoj primjeni sporazuma o priznanju krivice, Specijalno državno tužilaštvo napominje da Glavni specijalni tužilac tom prilikom nije izjavio da neće biti zaključivanja sporazuma o priznanju krivice sa onima koji su krivična djela učinili u prošlosti, dakle prije održavanja konferencija za medije, saopšteno je iz SDT-a. 

"Glavni specijalni tužilac tom prilikom više puta je rekao da neće dolaziti do zaključivanja sporazuma o priznanju krivice u budućnosti, osim u izuzetnim slučajevima, i to za konkretna krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije radi vršenja krivičnih djela utaja poreza i doprinosa.

U predmetu koji je izazvao medijsku pažnju, zaključivanje sporazuma o priznanju krivice predloženo je za drugo krivično djelo, počinjeno prije 10. maja, dakle prije održavanja konferencije za medije", navodi se u saopštenju SDT-a. 

Kako se navodi u saopštenju, radi preciznog informisanja javnosti iz SDT-a podsjećaju da je na konferenciji za medije Glavni specijalni tužilac konkretno izjavio:

"Dalji postupci, dakle postupci SDT-a, više se neće zasnivati, bez izuzetno, na priznanju krivice, za sve one počinioce koji od dana današnjeg, dalje i ubuduće se bave ili pokušaju ili izvrše ova krivična djela.

Da kažem latinski nota bene da to svi dobro zapamte. Posebno oni koji bi posegli za vršenjem krivičnih djela u budućnosti, da ćemo mi u budućnosti, dakle nećemo više, bez izuzetno, koristiti ovaj sporazum o priznanju krivice, već ćemo koristiti sve, i najradikalnije metode i zakonsku mogućnost, da predložimo i najstrože kazne zatvora Sudu, da se izreknu upravo zbog težine krivičnih djela i počinilaca, koji bi počinili i pored svih ovih aktivnosti, a to su teška krivična djela gdje je zaprijećena kazna zatvora od 2 do 12 godina odnosno od 2 do 8 godina". 

Specijalno državno tužilaštvo ostaje otvoreno da medijima, prije objavljivanja, pruži eventualna dodatna objašnjenja u svim situacijama kada ne postoji dovoljno razumijevanje, kako bi se izbjeglo pogrešno informisanje i dovođenje javnosti u zabludu, dodaju iz SDT-a. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR