16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rakočević: Mjesta na Građevinskom fakultetu UCG se popune već u prvom upisnom roku

Društvo

Comments 0

Rakočević: Mjesta na Građevinskom fakultetu UCG se popune već u prvom upisnom roku

Izvor: ucg.ac.me

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Interesovanje za upis na osnovne studije Građevinskog fakulteta posljednjih nekoliko godina je značajno.

Dekan Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Marina Rakočević navodi da se obično već u prvom upisnom roku popuni predviđen broj studenata za upis.

„Kvalitet upisanih srednjoškolaca je na zavidnom nivou i posljednjih godina smo u prosjeku upisivali od 35% do 40% srednjoškolaca sa diplomom "Luča". Na osnovu analiza, za studijsku 2019/2020. godinu, Vijeće Građevinskog fakulteta je predložilo da se odobri upis za 110 studenata na osnovnim studijama studijskog programa Građevinarstvo, koji je i jedini studijski program na osnovnim studijama koji naš fakultet organizuje od posljednje reorganizacije koju je sproveo Univerzitet Crne Gore“, kazala je dekanica Rakočević.

Na pitanje koliko privatne kompanije u Crnoj Gori pokazuju interesovanje za dodjelu stipendija najboljim studentima, Rakočević je odgovorila:

" Privatne kompanije u Crnoj Gori pokazuju interesavanje za dodjelu stipendija našim studentima, ali je broj tih kompanija relativno mali. Po ovom pitanju posebno izdvajamo kompaniju BEMAX koja posvećuje veliku pažnju mladom kadru sa našeg fakulteta stipendiranjem studenata treće i četvrte godine studija. Pored privatnih i javna preduzeća, kao što je JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ Budva, iskazuju interesovanje za dodjelu stipendija studentima našeg fakulteta. Planiramo da u narednom periodu posvetimo posebnu pažnju pitanju obezbjeđenja stipendija i nagrada za naše najbolje studente svih nivoa studija".

Upitana šta mogu da očekuju budući studenti na Građevinskom fakultetu UCG, Rakočević je istakla:

 "Građevinski fakultet posjeduje veliki kadrovski potencijal, visok nivo kompetencija nastavnog i istraživačkog osoblja i kreativni potencijal mlađeg nastavnog i istraživačkog osoblja, kao i respektabilan profesionalni, naučni i stručni potencijal aktivnih kao i svršenih studenata.Konstantno težimo podsticanju usavršavanja nastavnog i istraživačkog osoblja, kao i studenata, putem implementacije evropskog nivoa kvaliteta, stimulisanja kulture izvrsnosti i posvećenosti, internacionalizacije, multidisciplinarnog istraživačkog okruženja, digitalizacije, primjene naprednih metoda nastave, obezbjeđivanje visokog nivoa kvaliteta u istraživanju i inovacijama, sa mogućnošću direktnog transfera tehnologija i znanja prema poslovnom i privrednom okruženju", zaključuje Rakočević. 

Želim da naglasim da je svijet građevinarstva izazovan i pruža velike šanse i privilegije, međutim zahijeva i velike napore i brojna odricanja. Materijalizacija građevinskih objekata je veoma zahtjevan zadatak, sa učešćem značajnih ljudskih, materijalnih i novčanih resursa zbog čega vas samo dobro odrađen prethodni posao može preporučiti za neki drugi, novi. Imajući to u vidu obavezni smo da radimo na unapređenju i obezbjeđenju kvaliteta u edukaciji kvalitetnog kadra iz oblasti građevinarstva.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR