16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
BP: Podignute optužnice u slučaju djevojčice, trojici dječaka sudiće se za silovanje i ucjenu

Društvo

Comments 0

BP: Podignute optužnice u slučaju djevojčice, trojici dječaka sudiće se za silovanje i ucjenu

Izvor: Pobjeda/Portal Analitika

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Protiv tri dječaka uzrasta od 14 do 16 godina za koje sumnjaju da su više mjeseci sa još dva školska druga, koji imaju manje od 14 godina, zlostavljali dvanaestogodišnju djevojčicu podignute su optužnice u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju – saznaje Pobjeda.
 
Nakon realizovanog pripremnog postupka prema trojici maloljetnika, Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju je, kako je saopšteno iz ovog tužilačkog organa, podnijelo Vijeću za maloljetnike Višeg suda u Bijelom Polju prijedlog za izricanje krivične sankcije – vaspitne mjere upućivanje u ustanovu zavodskog tipa.

Priprema

Maloljetnicima stavljaju na teret da su počinili krivična djela i to krivično djelo silovanje, krivično djelo obljuba sa djetetom i krivično djela ucjena – precizirano je za Pobjedu iz Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju.

Tri dječaka su, kako je potvrđeno iz Višeg suda u Bijelom Polju, i dalje u specijalnoj ustanovi Centar „Ljubović“ gdje ih je sutkinja za maloljetnike tog suda Vanja Rakonjac 18. marta privremeno uputila.

Iz ovog sudskog organa je na naše pitanje u kojoj je fazi predmet protiv ova tri dječaka odgovoreno da je u fazi pripremnog postupka, te istakli da mjera privremenog boravka tri dječaka u Centru „Ljubović“ može „trajati do okončanja postupka“.

U specijalnoj ustanovi Centar „Ljubović“, kako je Pobjeda ranije pisala, počelo je primjenjivanje individualnih planova za tri dječaka 21. marta, koji su, kako je saopšteno iz ove ustanove i Centra za socijalni rad Berane tada, „usklađeni sa najvišim stručnim i metodološkim standardima i principima u ovoj oblasti i urađeni su multidisciplinarno“.

Poručili su i da „kao profesionalci koji reaguju u ime državnih organa za sprečavanje nasilja, pomoć i podršku žrtvama, kao i onima kojima je ta pomoć potrebna,  jer su se našli u ulozi počinitelja“ više „nikakve detalje o individualnim tretmanima ove djece neće iznositi u javnost, jer bi se to direktno kosilo sa njihovim pravima koja su im garantovana Ustavom i Konvencijom o pravima djeteta“.

Pet dječaka su, kako sumnjaju, dvanaestogodišnju djevojčicu mjesecima seksualno zlostavljali i onda je ucjenjivali eksplicitnim video-snimkom.

Zlostavljali su je u zgradi napuštenog hotela nadomak škole.

Snimcima sa mobilnih telefona ucjenjivali su je da im donosi novac, ali i dragocjenosti iz kuće koje su oni potom prodavali. Sve je, prema nezvaničnim saznanjima, otkriveno kada je roditeljima djevojčice dojavljeno da ona dječacima u školi predaje dragocjene stvari iz kuće.

- Kako da se pomirim sa tim da je tako surovo i svirepo zlostavljana moja djevojčica. Vidjeli ste je pred kućom koliko je krhka. To je još dijete. Zar nju da seksualno zlostavljaju i snimaju, pa da je poslije ucjenjuju, tuku, traže pare i nakit?! Žao mi je i što neće biti da je ona jedina koja je ovako zlostavljana – ispričao je u martu otac djevojčice za beogradske Večernje novosti.

Protiv tri dječaka uzrasta od 14 do 16 godina je, s obzirom na to da su prema Zakonu o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku krivično odgovorna, podignuta optužnica i vodiće se sudski postupak. Protiv dva dječaka koji imaju manje od 14 godina ne može biti podignuta optužnica, odnosno vođen sudski postupak zato što prema ovom zakonu nijesu krivično odgovorna. Direktor osnovne škole koju petorica dječaka i dvanaestogodišnja djevojčica pohađaju kazao je za naše novine ranije da će dvojica dječaka mlađih od 14 godina vjerovatno biti ispisani, a ocijenio i da bi bilo dobro da trojica dječaka koji su u Centru „Ljubović“ po izlasku ne nastave školovanje u toj vaspitno-obrazovnoj ustanovi.

Za Pobjedu je tada rekao i da imaju pripremljen plan djelovanja za povratak djevojčice u školu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR