Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Pribilović u Ankari: Bez kvalitetne reforme javne uprave nije moguće unaprijediti ekonomski rast

| Postavio/la: Milena Aprcović

Pribilović u Ankari: Bez kvalitetne reforme javne uprave nije moguće unaprijediti ekonomski rast

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović učestvovala je na poziv Svjetske banke na Regionalnoj konferenciji zemalja Evrope i Centralne Azije, posvećenoj izgradnji efikasnih, odgovornih i inkluzivnih institucija, u Ankari.

"Glavne teme na prvoj ECA konferenciji bile su inovacije u reformama upravljanja i podizanje sposobnosti i odgovornosti vlada, kao i primjeri zemalja koje prednjače u reformama u upravljanju, prezentiranje najnovijih rješenja i zahtjeva za društvo i preduzeća.

Takođe, na konferenciji podijeljenoj u šest tematskih oblasti koje su fundamentalne za razvoj sposobnosti i odgovornosti vlada razgovarano je o jačanju javnih politika, efektivnom upravljanju resursima, unapređenju javnih usluga, jačanje javno-privatne saradnje za efektivan rad i investiranje, razumijevanje i angažovanje sa političko ekonomskim pokretačima i Gov-Tech", saopšteno je iz Ministarstva javne uprave. 

Na marginama konferencije, ministarka Pribilović razgovarala je sa potpredsjednikom Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziiju, Sirilom Milerom, koji je podržao napore Crne Gore na putu reforme javne uprave.

Ministarka Pribilović je zahvalila na mogućnosti da prisustvuje konferenciji, kao i da razgovaraju o važnim reformskim procesima u oblasti javne uprave.

"Svjesni smo činjenice da nije moguće unaprijediti konkurenciju i ekonomski rast bez kvalitetne reforme javne uprave i zahvaljujem se na dosadašnjoj podršci koju Crna Gora ima od Svjetske banke i očekujem podršku i u narednom periodu", istakla je Pribilović.

Miler je istakao važnost finansijske održivosti reforme i naglasio da je Crna Gora mnogo više uradila u ovom segmentu, imajući u vidu kompleksnost ovog procesa i da treba nastaviti sa započetim procesima.

Na konferenciji, koja se organizuje pod pokroviteljstvom Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju (ECA),učestvovalo je oko 450 delegata, uključujući visoke zvaničnike vlada, međunarodne partnere, predstavnike akademske zajednice, privatnog sektora i građanskog društva iz svih zemalja Evrope i Centralne Azije, uključujući i zemlje-članice EU.

Ostavi komentar

0/300