15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ozvaničena saradnja u oblasti onkologije

Društvo

Comments 0

Ozvaničena saradnja u oblasti onkologije

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Crna Gora snažno podržava osnivanje Evropske Akademije Onkologije zemalja Centralne i Istočne Evrope u  cilju osnaživanja saradnje i unapređenja terapeutskih procedura u onkološkoj zdravstvenoj njezi, a s ciljem pronalaska inovativnih rješenja prilagođenih specfičnostima ovih regija, kazao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Crne Gore Milovan Vujović.

Vujović učestvuje na prvoj Regionalnoj ministarskoj konferenciji o partnerstvu i saradnji  u oblasti onkologije koja se održava u Budimpešti.

Obraćajući se predstavnicima zemalja učesnica konferencije, Vujović je kazao da upozoravajuća statistika porasta oboljelih od karcinoma predstavlja veliki izazov za zdravstevne sisteme i potrebu za usvajanjem najboljih evropskih i svjetskih praksi kako bi sopstvene vještine i mogućnosti unaprijedili u najvećoj mjeri, navedeno je u saopštenju Ministarstva zdravlja. 

"Tokom dvodnevnog sureta, predstavnici država Centralne i Istočne Evrope i Centralne Azije potpisali su i Deklaraciju o saradnji u pogledu obuka, istraživanja i razvoja u oblasti onkologije.

Osnovni cilj deklaracije odnosi se na omogućavanje komunikacije i unapređenje saradnje između država regiona, povećanjem njihove zajedničke snage, djelotvornosti i uticaja.

Članice su potvrdile svoju saglasnost u pogledu potrebe da podijele metodologiju i najbolje prakse za kontrolu karcinoma, uz istovremeno prepoznavanje važnosti podrške istraživanja i razvoja na regionalnom nivou, kao i aktivnosti inovacija u cilju podrške progresivnog i produktivnog razvoja onkologije.

U ciljuunapređenja saradnje i komunikacija, zainteresovane članice su podržale  osnivanje  Evropske akademije za onkologiju  država Centralne i Istočne Evrope  u svrhu formiranja zajedničke platforme za istraživanje karcinoma, ali i kako bi se medicinskim profesionalcima pružile konzistentnije, potpunije i najnovije informacije u pogledu hirurških procedura, radiološke terapije-zračenja i medicinske onkologije", navedeno je u saopštenju. 

Crnogorski predstavnik u Evropskoj akademiji za onkologiju država Centralne i Istočne Evrope biće prof.dr Vladimir Todorovič, direktor Klinike za onkologiju u Kliničkom centru Crne Gore.

"Učesnici skupa su izrazili očekivanje da će ovaj zajednički projekat usmjeriti zdravstvene lidere i zdravstvene stručnjake na unapređenje prevencije i liječenja malignih oboljenja u regionu", dodaje se u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR