Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Ozvaničena saradnja u oblasti onkologije

| Postavio/la: Milena Aprcović

Ozvaničena saradnja u oblasti onkologije

Crna Gora snažno podržava osnivanje Evropske Akademije Onkologije zemalja Centralne i Istočne Evrope u  cilju osnaživanja saradnje i unapređenja terapeutskih procedura u onkološkoj zdravstvenoj njezi, a s ciljem pronalaska inovativnih rješenja prilagođenih specfičnostima ovih regija, kazao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Crne Gore Milovan Vujović.

Vujović učestvuje na prvoj Regionalnoj ministarskoj konferenciji o partnerstvu i saradnji  u oblasti onkologije koja se održava u Budimpešti.

Obraćajući se predstavnicima zemalja učesnica konferencije, Vujović je kazao da upozoravajuća statistika porasta oboljelih od karcinoma predstavlja veliki izazov za zdravstevne sisteme i potrebu za usvajanjem najboljih evropskih i svjetskih praksi kako bi sopstvene vještine i mogućnosti unaprijedili u najvećoj mjeri, navedeno je u saopštenju Ministarstva zdravlja. 

"Tokom dvodnevnog sureta, predstavnici država Centralne i Istočne Evrope i Centralne Azije potpisali su i Deklaraciju o saradnji u pogledu obuka, istraživanja i razvoja u oblasti onkologije.

Osnovni cilj deklaracije odnosi se na omogućavanje komunikacije i unapređenje saradnje između država regiona, povećanjem njihove zajedničke snage, djelotvornosti i uticaja.

Članice su potvrdile svoju saglasnost u pogledu potrebe da podijele metodologiju i najbolje prakse za kontrolu karcinoma, uz istovremeno prepoznavanje važnosti podrške istraživanja i razvoja na regionalnom nivou, kao i aktivnosti inovacija u cilju podrške progresivnog i produktivnog razvoja onkologije.

U ciljuunapređenja saradnje i komunikacija, zainteresovane članice su podržale  osnivanje  Evropske akademije za onkologiju  država Centralne i Istočne Evrope  u svrhu formiranja zajedničke platforme za istraživanje karcinoma, ali i kako bi se medicinskim profesionalcima pružile konzistentnije, potpunije i najnovije informacije u pogledu hirurških procedura, radiološke terapije-zračenja i medicinske onkologije", navedeno je u saopštenju. 

Crnogorski predstavnik u Evropskoj akademiji za onkologiju država Centralne i Istočne Evrope biće prof.dr Vladimir Todorovič, direktor Klinike za onkologiju u Kliničkom centru Crne Gore.

"Učesnici skupa su izrazili očekivanje da će ovaj zajednički projekat usmjeriti zdravstvene lidere i zdravstvene stručnjake na unapređenje prevencije i liječenja malignih oboljenja u regionu", dodaje se u saopštenju. 

Ostavi komentar

0/300