8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crveni krst obilježava Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Društvo

Comments 0

Crveni krst obilježava Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Crveni krst Crne Gore će i ove godine obilježiti Svjetski dan davalaca krvi, 14. jun, brojnim aktivnostima koje će realizovati opštinske organizacije Crvenog krsta, saopštili su iz te organizacije.

Ovogodišnji slogan Svjetske zdravstvene organizacije je „Bezbjedna krv za sve“.

''Svakih nekoliko sekundi, nekome, negdje, potrebna je krv. Svijetu su potrebne dovoljne količine bezbjedne krvi za sve koji su u stanju potrebe. Transfuzijom krvi i krvnih produkata spašavaju se milioni života svake godine. Svjetska zdravstvena organizacija podsjeća i da je zdravlje ljudsko pravo - svi, u svakom momentu i bilo gdje u svijetu, treba da imaju pristup bezbjednoj tranfuziji krvi. Dovoljne količine krvi se mogu obezbijediti samo redovnim davanjem ove dragocjene tečnosti Takođe, istaknuto je da je potreba za krvlju univerzalna, ali da njena dostupnost varira od države do države''- navedeno je u saopštenju.

Crveni krst Crne Gore, kroz definisana zakonska rješenja i programsku opredijeljenost, zadužen je za iniciranje i podsticanje dobrovoljnog davalaštva krvi, kao i brigu o samim davaocima, dodali su.

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi se obilježava svake godine i služi za podizanje svijesti o potrebama obezbjeđivanja sigurne krvi i krvnih produkata, ali i kao prilika da se oda zahvalnost dobrovoljnim, neplaćenim davaocima krvi na njihovim djelima koja spasavaju živote.

''Kao i ranijih godina, opštinske organizacije Crvenog krsta obilježiće ovaj datum raznim aktivnostima. Planirane su akcije dobrovoljnog davanja krvi u Kotoru, Nikšiću, Bijelom Polju i Beranama, a biće održana i predavanja na ovu temu, podjela promotivnog materijala, kao i ostale aktivnosti sa ciljem podizanja svijesti građana o značaju dobrovoljnog davanja krvi. Crveni krst Crne Gore će ove godine vršiti podjelu promo-informativnog materijala i edukovati zainteresovane o dobrovoljnom davanju krvi, u tržnom centru  Delta city, u petak, 14. juna sa početkom u 10h, tokom akcije davanja krvi koju organizuje Zavod za transfuziju krvi Crne Gore''- naveli su iz Crvenog krsta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR