8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bregu: Napredak Zapadnog Balkana zahtjeva konkretno i brzo djelovanje Evropske Unije

Društvo

Comments 0

Bregu: Napredak Zapadnog Balkana zahtjeva konkretno i brzo djelovanje Evropske Unije

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu poručila je u Berlinu da je Evropska Unija nepotpuna bez regiona Zapadnog Balkana. 

„Nije više riječ samo o proširenju, već i o ujedinjavanju Evrope, jer je Evropska unija (EU) nepotpuna bez Zapadnog Balkana. Ovaj je region geostrateška interesna zona Unije. S druge strane, kao neko ko dolazi iz regiona, željela bih vidjeti da Zapadni Balkan preuzme veću odgovornost za regionalnu saradnju, kako bi zajednički radio i unaprjeđivao naša društva u cjelini,“ rekla je Bregu na godišnjoj generalnoj skupštini Udruženja njemačke privrede za Istočnu Evropu sinoć u Berlinu.

„Budućnost u Evropi, kako je ja vidim, i nadam joj se u narednih pet godina,  obuhvata više ljudi bistrog uma i jasnih vizija. Takođe se nadam da će među Evropljanima biti manje podjela u pogledu Zapadnog Balkana. Zato mi u Savjetu za regionalnu saradnju podržavamo preporuke Komisije da već sada otpočnu pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, a na osnovu pojedinačnih zasluga i postignuća, nagrađujući predanost i trud uložen u evropeizaciju. To bi bio snažan vjetar u leđa cijelom regionu, ali i zdrava konkurencija da se intenzivira rad i više učini za njegove građane,“ rekla je Bregu na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu, zajedno sa Zoranom Zaevim, premijerom Republike Sjeverne Makedonije, Thomasom Kramerom, članom Upravnog odbora Deutsche Telekoma i Sabinom Stohr iz Ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

Njemačka poslovna zajednica u potpunosti se pridružila podršci Savjeta za regionalnu saradnju za neodložnim otvaranjem pregovora o pristupanju Evropskoj uniji sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

„Uprkos brojnim preostalim izazovima, mnogo toga se promijenilo nabolje u regionu od početka rada prethodnika Savjeta za regionalnu saradnju -  Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu, osnovanog u  Sarajevu 31. jula 1999. godine. Mnogi će vam reći da ako je nešto naučeno iz dvadeset godina rada Pakta stabilnosti onda je to da su perspektive članstva u EU i NATO bile ključni, glavni pokretači pomirenja, političkog razvoja u regionu i sprovođenja teških reformi na domaćem terenu. A što se tiče šest država Zapadnog Balkana, za njih to još uvijek važi. Bez jasne perspektive i nastavka procesa na temelju zasluga sve je na kocki,“ zaključila je Bregu.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR