16 °

max 16 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

16° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Iskočite" iz svakodnevice: "Let" iznad Pivskog jezera koji se ne propušta

Izvor: Foto: Antena M/ Fb Guesthouse - Zip Line

Društvo

Tag VideoTag Gallery
Comments 0

"Iskočite" iz svakodnevice: "Let" iznad Pivskog jezera koji se ne propušta

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

“Može li se ovo otkinuti”, "Je li te strah”, “Ajde, pa šta bude”- pitanja su i odgovori, koja se mogu čuti na platformi, na kojoj aderanalin počinje da raste čim počnete da se penjete.   

Nakon nekoliko minuta pripreme, gdje su pomiješani strah i oduševljenje ljepotom koja "puca" pred očima, a i onda i dogovor sa samim sobom, i avantura počinje.

Pivsko jezero, čije ljepote, čini se da bi teško ijedan umjetnik na svijetu mogao da prikaže ljepše, zamijeniće osjećaj straha i uzbuđenja koji ste imali prije samo nekoliko trenutaka, kada ste se možda i zapitali " Da li meni ovo treba".

Jednako brzo, dobićete odgovor nad nestvarno smaragnom zelenom površinom Pivskog jezera, koje je inače dugo 45 kilometara, dok dubina na pojedinim mjestima iznosi 188 metara, da je dobro što takav"let" nijeste propustili. 

A u prilog tome idu i riječi domaćina na Zip line "Eko Piva Plužine", a to je da tokom "leta" dominaraju osjećaji: slobode, samopouzdanja i osjećaj kontrole dok tijelom "parate" vazduh.

Dužina zip line je 1400 metara što ga čini najdužim u Crnoj Gori.

“Adrenalinski doživljaj kreće od naše Gostionice preko nadaleko poznatog Pivskog jezera gdje se pravi kratka pauza za fotografisanje, a zatim se povratnom sajlom stiže ispred mosta na Pivskom jezeru”,  počinje za Antenu M priču Željko Bakrač, vlasnik Zip-line u Plužinama.

Za ovu atrakciju porodica Bakrač dobila je inspiraciju u Sloveniji, gdje su i probali zip line, i  tako odlučili da i u Plužinima ponude takvu turističku atrakciju.

Za dvije godine od kako je otvoren zip line, Bakrači su više nego zadovoljni kako je prihvaćen i što je najvažnije ova atrakcija uticala je, tvrde na povećanja broja turista u malenom gradu kakve su Plužine. 

Inače, objekat se nalazi na samom ulazu u Plužine na međunarodnom magistralnom putu Podgorica-Sarajevo, koji je izuzetno frekventan u ljetnjim mjesecima - tim putem prođe oko 200 000 vozila.  Tim prije zip line postao je nezaobilazna destinacija mnogih turista, koji kaže Bakrač dolaze iz svih krajeva svijeta. 

Prije nekoliko dana bili su, kaže Bakrač, Mađari koji su toliko bili oduševljeni da nijesu htjeli da skinu opremu,  zahtjevali su još jedan "let".

Što se tiče ograničenja, bar kada su godine posrijedi ono ne postoji, zip line je za sve generacije od 3 do 103, kaže u šali Bakrač. 

"Najmlađa osoba koja je isprobala Zip Line bila je moja kćerka Hristina koja ima tri godine, dok rekord najstarije osobe drži 82-godišnjak", kaže Bakrač. 

Napominje i da kada se djeca spuštaju na zip line, mora biti ispoštovana posebna procedura - roditelji potpisuju saglasnost.

Za one koje se pitaju da li postoji granica za težinu, odnosno kilograme, Bakrač odgovara da je gornja granica oko 130 kilograma, a donja 40, 50 kilograma.  

Bezbjednost je na tom nivou da, kako ističe Bakrač ne može ništa loše da se desi.

Do sada nije, napominje, zabilježen nijedan incident.

"Imamo sve dozvole od nadležnih institucija, osoblje koje je prošlo obuku, opremu visokog kvaliteta. Sam projekat je radio Institut za građevinarstvo u Podgorici" , podsjeća Bakrač.

Ovo je mjesto jednostavno stvoreno za zadovoljstvo i osmjeh, dodaje Bakrač koji se prisjetio i situacije da je jedan moreplovac uspio toliko mora da preplovi, ali drugu stazu na zip line u Plužinama nije mogao sam da pređe. 

Pitali smo i šta se desi ukoliko se neko zaglavi na kablu. 

Bakrač objašnjava da je to sasvim uobičajena situacija, da nema razloga za paniku, jer u tom slučaju bacaju uže zakačeno na sajlu, koje rukama uhvatite i onda vas povuku do platforme. 

Za kraj, poruka iz Plužina mogla bi biti: Ako "posao puni džepove, a avanture dušu" onda je doza aderalina koju pruža zip line dovoljan za reset, ili pak zabavu na crnogorski način: “sjediš, a letiš”!

Sve informacije možete dobiti na facebook stranici Guesthouse - Zip Line "Eko Piva Plužine"

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR