14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučinić: Brane svetosavlje

Društvo

Comments 2

Vučinić: Brane svetosavlje

Izvor: Pobjeda

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Stevo Vučinić komentarišući za Pobjedu tvrdnje episkopa budimljansko-nikkšićkog Joanikija, da je Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti udar na pravoslavlje, istakao da nije tačno da je "vlast namjerna da bilo koga ponizi i porobi, nego obratno, da Crnogorce dovede u ravnopravan položaj, a Crnogorskoj crkvi vrati domicilni status“.

"Zavjereni protiv ove države, nezakonito su ispisali s države na Beogradsku patrijaršiju 12 kvadratnih kilometara zemljišta, većinu od 60 manastira i većinu od oko 600 crkava. Nezadovoljan što će novim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti biti uspostavljen red i poredak u pitanju vlasništva crkvene imovine, sad on zaklonjen epitrahiljom oblajava Crnu Goru kao antisrpsku tvorevinu. Tu i takve izjave beogradska štampa koristi kao dokaz da se u zemlji vodi antisrpska politika pod kojom se podrazumijeva svaki pokušaj zaštite državnih interesa", istakao je Vučinić.

Podsjetio je Vučinić da su Joanikije "i neki njegovi iz državne administracije, u vrijeme beogradske okupacije, od 1990. do 2006. godine, bili namjerni da Crnogorce pretvore u kmetove i robove u sopstvenoj domovini, za koju su krv prolijevali naši, a ne njegovi preci".

On je upozorio na objave beogradske štampe, intelektualaca i političara koji, kako je rekao, ovih dana reinterpretiraju našu prošlost, tumače je na temelju izvrnutih vrijednosti i propagandno naoružavaju prosti narod ‘handžarima i džeferdarima’, optužujući crnogorsku vlast za zavjeru protiv srpskoga naroda, pretvarajući je u cilj s kojim se, na koncu, treba i oružano raspraviti.

 Vučinić  je pitao Joanikija čije su vlasništvo mađarske, rumunske, slovačke i hrvatske svetinje u Vojvodini ili katolička katedrala u Novom Sadu.

"Čije su vizantijske, odnosno grčke crkve, ruinirani gradovi i arheološki lokaliteti po istočnoj Srbiji - države Srbije ili država Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Slovačke i Grčke", pita Vučinić.

Ocjenjuje da je Joanikije uspostavljanje zakonitoga reda u vlasništvu crkvene imovine nazvao udarom na pravoslavlje.

"To što on naziva pravoslavljem koje on i njegovi ispovijedaju, u stvari je svetosavlje, odnosno mračnjačko tumačenje hrišćanstva, oblikovano pod uticajem feudalnih ideja, primjereno srednjemu vijeku, koje nema ništa zajedničko s istinom pravoslavlja. Ali zbog njega i takvih, koji su se s osloncem na vojno-žandarmerijsku silu, na nezaštićenu i razoružanu Crnu Goru, dva puta, 1918. i 1989. godine, slavodobitno obrušili donoseći nam zlo i nesreću, sva sreća što će se od sada suočavati s Crnom Gorom koja je pod visokom zaštitom velikih zapadnih sila i NATO-a, i s vlastima spremnim da im se suprotstave", zaključio je Vučinić.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

CiNick

Prerano se radujete. Promjena će jedino bit u katastar. Na teren će sve bit skoro isto. Moja si SPC će i dalje držat sve manastire, a svestenici SPC jedini će držat službu u većinu crkava, dok će CPC imat pristup do par seoskijeh crkava, jer CPC ima ograničene kapacitete.

Ivo

Svetosavlje je uvijek bilo poluga BG politike,uostalom zbog toga je kralj Aleksandar pećku patrijarsiju preimenovao u spc,i otkupio zlatnicima od Carigrada ovlast na sve pravoslavne sve do Zg kako bi potom srpčili sve pravoslavne crnogorce,hrvate,arnaute,vlahe,cincare,romemakedonce...