Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Amfilohije: „Moguće je obnoviti autokefalnost Mitropolije” (2010)

| Postavio/la: Antena M

Amfilohije: „Moguće je obnoviti autokefalnost Mitropolije” (2010)

Priredio: Vladimir Jovanović 

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije dopustio je mogućnost obnove autokefalnosti Mitropolije crnogorsko-primorske, ali, kako je rekao, uz Božju pomoć. Amfilohije je obnovu autokefalnosti CPC-a uslovio povratkom kraljevine u Crnu Goru i prihvatanjem pravoslavlja kao državne religije – prenio je 18. juna 2010. sajt Radio-televizije Srbije.

RTS dalje prenosi Amfilohijevu izjavu sa skupa Međunarodnog fonda pravoslavnih naroda u Budvi da „razmatranje pitanja autokefalnosti nije strano pravoslavlju”.

„’Sve može biti rešeno uz Božju pomoć, ali samo saglasno potrebama crkve, nikako države’, rekao je Amfilohije, reagujući na nedavnu izjavu crnogorskog premijera Mila Đukanovića da će biti obnovljena autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve.

Prema rečima Amfilohija, ‘kada bi bilo reči o povratku autokefalnosti, onda bi to bila autokefalnost Cetinjsko-primorske mitropolije, a ne takozvane CPC’.

Mitropolit Amfilohije, ipak, obnovu autokefalnosti CPC-a uslovio je povratkom kraljevine u Crnu Goru i prihvatanjem pravoslavlja kao državne religije. On je kazao da ‘prvo treba vratiti kraljevinu, pa će crkva razmisliti o povratku autokefalnosti’”, objavio je RTS.

Amfilohije je za podgoričke „Vijesti” tada još kazao: „Mitropolija je, ruku na srce, početkom 20. vijeka slovila kao autokefalna, ali milošću i voljom kralja Nikole. Nikada ona nije tražila ni od koga dobila autokefalnost, kao što to biva u Pravoslavnoj crkvi kroz vjekove".

Komentari

ТарМи,

Двије чињенице. Прво.Није аутокефална била ЦПЦ него МЦП. Друго.Аутокефалност је добила вољом краља ЦГ а не на начин како то добијају православне цркве. "Што се грбо роди,вријеме не исправи" Паметноме доста.

Јоцо,

Читајте шта пише: "словила као аутокефална"... и о томе се може причати ако је потреба Цркве, а не безбожног некрштеног предсједника.

Tommy_h,

Zar ne rece da Crnogorska autokefalna crkva nikad nije ni postojala? Izgleda da ga slabo pacenje sluzi kad su u pitanju stvari koje mu ne idu u prilog.

KOCOBO,

Zanimljiv predlog ,veoma je mali broj monarhija u svijetu ,ali mislim da bi kod nas mogla da uspe,jer budimo realni,nije da bi Mila iko ikad mogao da pobedi na izborima,a i ustedeli bi dosta novca ukidanjem izbora i parlamenta

Bar_pamti,

Po starohriscanskom vjerovanju drzavom je mogao da rukovodi samo kralj kao produzena ruka volje bozije ,tako da tom logikom 3 decenije Milove vladavine postaju jasan znak da je monarhija donekle i pozeljna u crnoj gori,jer realno bolji ne postoji od njega

Liberal,

Pope kada lažeš. Danas kaza da CPC nije bila autokefalna. Međutim, 2011 reče da je moguće CPC obnoviti. Pa kako se može obnoviti ako nije bila autokefalna. Tvoje obrazloženje je bez prefiksa "auto" i zamjene prvog slova

Ostavi komentar

0/300