9 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uhapšeni Zoran Nikolić i Predrag Dašić

Društvo

Comments 0

Uhapšeni Zoran Nikolić i Predrag Dašić

Izvor: Pobjeda

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Bivši izvršni direktor Invest banke Montenegro (IBM) Zoran Nikolić i nekadašnji član odbora direktora te banke Predrag Dašić uhapšeni su juče zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj, u slučaju koji je javnosti poznat kao „Global karbon“, saznaje Pobjeda. 

Nikolića i Dašića uhapsili su službenici Specijalnog policijskog odjeljenja, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

Prema informacijama Pobjede, oni će danas biti saslušani pred specijalnom tužiteljkom Lidijom Vukčević, koja će nakon toga odlučiti da li će im odrediti zadržavanje ili će ih pustiti da se brane sa slobode.

Tužilaštvo više mjeseci vodi istragu u slučaju „Global karbon“ a kao inspirator nezakontih radnji označen je odbjegli biznismen Duško Knežević, za kojim su crnogorske vlasti raspisale međunarodnu potjernicu. Pod višemjesečnom istragom su i njegovi saradnici Marko Nikolić, Biljana i Brankica Bašović.

U ovom predmetu status svjedoka saradnika dobio je bivši izvršni direktor Atlas banke Đorđe Đurđić.

Nakon što je tužiteljka prikupila brojne dokaze, istraga je proširena i na Zorana Nikolića i Predraga Dašića. Bivši izvršni direktor Invest banke ranije je u ovom slučaju dao iskaz u svojstvu svjedoka, ali nakon prikupljenih materijalnih dokaza i analize brojnih iskaza, Tužilaštvo je došlo do osnovane sumnje da je Nikolić zlupotrijebio službeni položaj. Za kršenje zakona osumnjičen je i Predrag Dašić.

Pokretanjem istrage u ovom slučaju istražitelji su došli do podataka koji ukazuju da je grupa, koju je predvodio odbjegli biznismen, za 1,9 miliona eura oštetila firmu „Global karbon“ čiji je osnivač IBM. Izvršna direktorica Global karbona bila je Biljana Bašović.

Nezakoniti poslovi obavljani su tako što su IBM i Atlas banka posredstvom „Global karbona“ omogućile kreditno zaduženje većem broju povezanih osoba i firmi. Krediti nijesu trošeni namjenski, a novac je završio kao depozit na računima povezanih pravnih lica u Francuskoj. Knežević je – davanjem pozajmice od milion eura koja nikada nije vraćena i kolaterala na više od 900.000 eura za kredite povezanih kompanija, oštetio IBM banku.

Istražitelji su detaljnim provjerama sklopili šemu malverzacija po kojoj je grupa djelovala. Naloge za nezakonite poslove, kao i u brojnim drugim slučajevima izdavao je, kako Tužilaštvo osnovano sumnja, Duško Knežević, vlasnik Atlas grupe koja je osnivač Invest banke Montenegro.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR