Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Tužilaštvo provjerava da li je profesorica Pravnog fakulteta plagirala rad

| Postavio/la: Mirjana Dragaš | Izvor: Pobjeda

Tužilaštvo provjerava da li je profesorica Pravnog fakulteta plagirala rad Foto: Pobjeda

Osnovno državno tužilaštvo provjerava navode Centra za građansko obrazovanje koje je podnijelo krivičnu prijavu protiv vanredne profesorice Bojane Lakićević-Đuranović optužujući je da je povrijedila moralna prava autora i interpretatora studenta Đorđija Drinčića, kada je njegov rad navodno objavila kao svoj u jednom srpskom časopisu, saznaje Pobjeda.

''Tužilaštvo je pokrenulo izviđaj radi utvrđivanja da li je izvršeno prijavljeno krivično djelo'' – rekla je za Pobjedu portparolka Osnovnog državnog tužilaštva, državna tužiteljka Milica Mandić.

Vanredna profesorica na Pravnom fakultetu Bojana Lakićević-Đuranović prekjuče nije željlela da komentariše optužbe ove nevladine organizacije.

''Ne dajem izjave, još ne želim da komentarišem. Znači, bez komentara'' – rekla je tada ona kratko.

Iz Univerziteta Crne Gore su kazali da će u ovom slučaju postupiti shodno Zakonu o akademskom integritetu, u okviru svojih nadležnosti, ali nijesu precizirali što to podrazumijeva.

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević ranije je zatražila od Tužilaštva i Univerziteta Crne Gore da se procesuira i sankcioniše Lakićević-Đuranović.

Ta NVO saopštila je da je profesorica objavila u decembru 2018. u stručnom časopisu „Pravni život“, tematski broj 12 Pravo i zapovest razuma, rad „Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju, tumačenju i primjeni prava – primjeri iz prakse“, ali da je on identičan sa radom studenta Đorđija Drinčića.

Profesorica je Drinčiću, kako su pojasnili, bila mentorka prilikom izrade njegovog specijalističkog rada pod nazivom „Uloga i značaj Suda pravde u stvaranju, tumačenju i primjeni prava EU“, a koji je on odbranio u junu 2018. na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Ostavi komentar

0/300