14 °

max 14 ° / min 9 °

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
„Ukrajinski raskolnik” potvrdio: Sa Amfilohijem razgovarao tri i po sata u Cetinjskom manastiru

Društvo

Comments 0

„Ukrajinski raskolnik” potvrdio: Sa Amfilohijem razgovarao tri i po sata u Cetinjskom manastiru

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Autokefalna Pavoslavna crkva Ukrajine (PCU), koja je zimus dobila tomos o autokefaliji, postaje „kamen temeljac nove ravnoteže koju Vaseljenski Patrijarh pokušava da izgradi” i u tome smislu treba tumačiti nedavne kontakte koje je PCU uspostavila sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom SPC – ocijenio je u intervjuu za ukrajinsku multimedijalnu platformu „Укрінформ” Evstratij Zorja (Євстратій Зоря), arhiepiskop černigovski i nižinski, ujedno zamjenik upravitelja za vanjske crkvene odnose PCU.

Kako smo ranije izvijestili, arhiepiskop Evstratij je kao izaslanik poglavara PCU mitropolita kijevskoga i cijele Ukrajine Epifanija Dumenka 25. juna boravio u Cetinjskome manastiru kod mitropolita crnogorsko-primorskoga Amfilohija Radovića. PCU je službeno saopštila da je Evstratij bio kod Amfilohija na osnovu izvjesnoga, kako se kaže, „preliminarnoga dogovora sa crnogorsko-primorskim mitropolitom SPC”.

U pismu, između ostaloga, Epifanij je poručio Amfilohiju da „s nestrpljenjem očekujemo taj čas kada ćemo moći s Vama da se pričestimo iz jedne Evharistijske Čaše” i pozvao Amfilohija da bude gost PCU u Kijevu.

EPIFANIJ POZVAO AMFILOHIJA DA PRIZNA AUTOKEFALIJU UKRAJINSKE CRKVE: Dođite u Kijev da se zajedno pričešćujemo!

Amfilohije i arhiepiskop PCU Evstratij su zajednički ručali u Cetinjskome manastiru. Amfilohije je od Evstratija dobio na poklon ikonu i kalendar PCU. Evstratija su, nakon toga, odvezli u Podgoricu i tu je on obišao novosagrađeni hram SPC.

Međutim, službeni sajt Patrijaršije SPC uopšte nije prenio vijesti o kontaktima Amfilohija s „ukrajinskim raskolnicima” – kakvim u prethodnim saopštenjima i izjavama SPC službeno smatra jerarhiju PCU.

Arhiepiskop Evstratij je 2010. već bio u Crnoj Gori u delegaciji Kijevske patrijaršije, koju je predvodio patrijarh Filaret Denisenko – kao gost arhiepiskopa i mitropolita Mihaila, poglavara Crnogorske pravoslavne crkve. U toj delegaciji bio je i mitropolit (tada episkop) Epifanij, koga je Mihailo odlikovao. Kijevska patrijršija čini okosnicu sadašnje PCU.

Amfilohije na Cetinju ugostio arhiepiskopa PCU, od njega dobio ikonu, poveli ga u Hram u Podgorici

Sinod Vaseljenske patrijaršije je svojim odlukama s kraja prošle godine priznao valjanost svetotajinstava obavljanih od jerarhije Kijevske patrijaršije, na taj način i zajedničke liturgije s obnovljenom Crnogorskom pravoslavnom crkvom.

 ***

U međuvremenu, arhiepiskop Evstatij Zorja dao je intervju za „Укрінформ”. O svojoj pośeti Amfilohiju kazao:

„Mitropolit [Epifanij Dumenko, poglavar PCU – prim.a] mi je naložio da pismo odnesem crnogorskome mitropolitu Srpske pravoslavne crkve. I ja sam stupio u kontakt sa ovim mitropolitom i vrlo brzo mi je zakazan sastanak: pisao sam u subotu [22. juna], a rečeno mi je da me već u u utorak [25. juna] mitropolit Amfilohija može primiti. Sinod PCU je zasijedao u poneđeljak [24. juna], a uveče sam bio u avionu da prenesem ovo pismo i sretnem se s mitropolitom Amfilohijem.

U crkvenome okruženju, mitropolit Amfilohije je poznati jerarh, posebno poznat u Ruskoj crkvi, jedan je od najuticajnijih u jerarhiji Srpske crkve. On je duboko obrazovana osoba, nekada je studirao u Rimu s budućim patrijarhom Vartolomejem, tečno govori ruski i grčki, možda i neki drugi jezik, ne znam; govorili smo na ruskome, ali znam sigurno da tečno govori i grčki.

Suština moga puta je uvjeravanje da smo mi, kao Ukrajinska crkva, dobili odgovarajući status od Vaseljenskoga Patrijarha, da komuniciramo samo s onim crkvama koje komuniciraju s Vaseljenskim Patrijarhom, a s drugima ne komuniciramo. Znamo da u Crnoj Gori postoji pitanje njihove autokefalnosti, koju Srpska crkva ne prihvata, ali pristalice autokefalnosti se pozivaju na svoju prošlost i sadašnje ukrajinsko iskustvo.

Situacija se razvila na takav način da smo za Srpsku crkvu trebali da budemo svjedok našega zvaničnoga stava, odnosno da li se pridržavamo pravila i normi koje su propisane za komunikaciju između pomjesnih pravoslavnih crkava. I mi smo posvjedočili da se toga pridržavamo i pismom [mitropolita Epifanija].

Mitropolit Amfilohije me je primio i imao sam dugačak i smislen razgovor s njim – tri i po sata – čija je suština bila da pravoslavlje ima jedinstvo, da ne treba produbljivati podjele i da moramo tražiti načine da imamo jedinstvo”.

Na pitanje da li je Amfilohije insistirao na jedinstvu PCU pod „kanonskim Onufrijem”, tj. pod eparhijom Ruske crkve u Ukrajini (UPC-MP), Evstratij je rekao:

„Bio je veoma diplomatičan, mek, ali uporno je ponavljao, iznova i iznova, da bi trebali imati dijalog s mitropolitom Onufrijem. Kazao sam mitropolitu Amfilohiju da smo spremni na dijalog… Takođe sam mu rekao: ‘Vladiko, rekli ste mi u subotu da me možete primiti u utorak – i ja sam došao’. Čim bude takav konstruktivni odgovor Moskve – a ne u stilu ‘pokajte se, vratite se Ruskoj crkvi’ – dakle, kad bude pozitivan signal o spremnosti za smislen dijalog, mi smo za njega otvoreni. Iz ovakvih ličnih kontakata, čak i s onima koji su, blago rečeno, skeptični prema pitanju ukrajinske autokefalije, moguće je krenuti naprijed”.

 ***

Koliko je poznato, Mitropolija crnogorsko-primorska SPC javno nije ni potvrdila, ali ni demantovala, da je ugostila „ukrajinskoga raskolnika”. Ona je samo djelimično objavila Epifanijevo pismo, bez djelova pisma u kojem poglavar PCU poziva Amfilohija da stupe u kanonsko i liturgijsko jedinstvo.

PCU, prema tomosu koji je 6. januara dobila od Fanara, apsolutno je zavisna u vanjskim crkvenim poslovima od Vaseljenske patrijaršije. To znači da PCU s Amfilohijem nije mogla kontaktirati bez prethodnoga naloga i blagoslova od patrijarha Vartolomeja.

U obavještenim krugovima se vjeruje da je Vartolomejevo pismo, koje je Amfilohije, uz bitne „greške” u prijevodu, objavio u javnosti dva dana nakon sastanka s arhiepiskopom Evstratijem Zorjom, bilo uslovljeno zahtjevom Fanara mitropolitu crnogorsko-primorskome da unutar SPC radi na „normalizaciji” odnosa s novoformiranom PCU.

Kontakti Amfilohija s Vaseljenskom patrijaršijom i s PCU su pojačali sumnje da Amfilohije pokušava u nekome formatu odvojiti „svoju crkvu” od ostatka SPC.

Srpski teolog: Amfilohije od svoje Mitropolije napravio sektu

Ipak, Patrijaršija SPC se nije javno ogradila od Amfilohija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR