Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Analize pokazale: Ćehotina 11 kilometara nizvodno mrtva rijeka

| Postavio/la: Jelena Ćetković | Izvor: pvportal.me

Analize pokazale: Ćehotina 11 kilometara nizvodno mrtva rijeka Zagađena Ćehotina; Foto: Facebook

Centar za ekotoksikološka ispitivanja iz Podgorice uradio je analize uzoraka vode i ribe koje im je dostavio inspektor Dragan Šekularac, a koje su pokazale da je Ćehotina 11 kilometara nizvodno mrtva rijeka.

Uzorci ribe su ispitani u Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji u cilju patomorfološkog pregleda.

Prema rezultatima analize uzorci vode uzorkovani na lokaciji rijeke Ćehotine, 11 km nizvodno prema Gradcu, na lokaciji rijeka Vezišnica , kod restorana “Ognjište”, na lokaciji rijeka Ćehotina , kod pekare u Židovićima, su van svih klasa propisanih Uredbom o klasifikaciji i kategorizaciji površinskih i podzemnih voda zbog povećane vrijednosti pH, sadržaja nitrita i ortofosfata.

Rezultati analiza pokazuju promjene u pH vrijednosti što navodi na zaključak da su vrijednosti pH vode u periodu dešavanja akcidenta bile iznad izmjerenih 08. 07. 2019. 

Prema izvještaju Specijalističke veterinarske laboratorije analize su utvrdile da su ribe otrovane otrovnim korozivnim (kaustičnim) sredstvom.

Podsjećamo, policija je podnijela krivičnu prijavu protiv TE Pljevlja i četiri odgovorne osobe, među kojime je i izvršni direktor Vladimir Šestović, zbog ekološkog incidenta i pomora ribe u rijekama Vezišnica i Ćehotina.

Ostavi komentar

0/300