14 °

max 14 ° / min 9 °

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović primio delegaciju Nacionalne akademije slikarstva Kine

Društvo

Comments 0

Đukanović primio delegaciju Nacionalne akademije slikarstva Kine

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Izložba koju kineska Nacionalna akademija slikarstva realizuje u saradnji sa Javnom ustanovom Muzeji i galerije Podgorice biće prvi korak ka uspostavljanju daljeg interkulturalnog učenja, upoznavanja i povezivanja Crne Gore i Kine, ocijenjeno je u razgovoru crnogorskog predśednika Mila Đukanovića sa predstavnicima Akademije.

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, visoka kineska umjetnička delegacija boravi u Podgorici povodom izložbe “Enthusiasm for Ink Wash Painting”.

Navodi se da je šef delegacije i potpredśednik Akademije Zhang Jiangzhou uručio Đukanoviću njegov portret koji je posebnom tradicionalnom tehnikom vode i tinte naslikao jedan od najboljih kineskih slikara Yu Weinang, inače član delegacije, na inicijativu ambasade Kine u Podgorici. 

„Uz zadovoljstvo susretom, Jiangzhou je iskazao visoke ocjene za tradicionalno prijateljstvo Crne Gore i Kine koje se i danas kvalitetno razvija“, kaže se u saopštenju. 

Šef kineske delegacije naglasio je da je upravo slikarstvo i tehnika kojom će se predstaviti crnogorskoj publici, i kojom je izrađen portret, predstavlja najbolji simbol drevne tradicije i kulture Kine. 

“Očekujemo da će crnogorski prijatelji bolje upoznati razvoj kineske tradicije i na taj način ojačati veze nasa dva naroda”, kazao je Jiangzhou.

Đukanović je, kako se navodi u saopštenju, iskazao dobrodošlicu i zadovoljstvo zbog pośete predstavnika Nacionalne akademije slikarstva, ukazujući poštovanje tradicionalno prijateljskim odnosima dvije države.

“Veliko je bogatstvo da u Crnoj Gori vidimo najvrjednije djelove bogatog kineskog stvaralaštva, a ovo je podsticaj za uspostavljanje kontinuirane saradnje u ovoj oblasti”, kazao je Đukanović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR