17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Strože kazne za povratnike u vršenju krivičnih djela"

Društvo

Comments 1

"Strože kazne za povratnike u vršenju krivičnih djela"

Izvor: Mina

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Crna Gora bi trebalo strože da kažnjava povratnike u vršenju krivičnih djela trgovine drogom, nošenja oružja, silovanja i nasilja u porodici, jer je to u interesu građana i njihove bezbijednosti, ocijenili su iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Kako su kazali, važno je podržati ocjene ministra unutrašnjih poslova (MUP) Mevludina Nuhodžića o neadekvatnoj kaznenoj politici i sudskoj praksi za višestruke povratnike u izvršenju krivičnih djela.

Oni su podsjetili da je Nuhodžić ranije u Skupštini ocijenio da kaznena politika mora biti primjerena društvenim okolnostima i stalno promjenjivom kriminalnom ponašanju.

Kako je saopšteno, ne smije biti praksa izricanja uslovnih osuda ili kazni na nivou zakonskih minimuma, primjene instituta ublažavanja kazne, kao i uslovnog otpusta jer to za posljedicu ima povratak prestupnika kriminalu.

“Savjet ocjenjuje da je u interesu građana i njihove bezbjednosti da država strože kažnjava povratnike u vršenju krivičnih djela trgovine drogom, nošenja oružja, silovanja i nasilja u porodici i zato se podržavaju napori MUP i Uprave policije da se pristupi izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika”, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali iz Savjeta, istaknut je značaj prevencije i potreba da se pokaže odlučnost države da se za najteža krivična djela izriču odgovarajuće kazne zatvora.

“Nuhodžić proaktivno razmišlja o poboljšanju borbe protiv kriminala, svjestan da je to pitanje važno i za dalji napredak zemlje u pristupanju Evropskoj uniji”, poručili su iz Savjeta.

Oni podržavaju zalaganja MUP-a i Uprave policije da se preispita opseg sankcija za određena krivična djela i njihove dosadašnje stvarne djelotvornosti.

Iz Savjeta su objasnili da je važno da se otvoreno diskutuje o kvalitetu i stvarnim rezultatima programa resocijalizacije u zatvorskom sistemu i zaštiti osuđenika.

Prema njihovim riječima, loša resocijalizacija mora se posmatrati i kao uzrok povratka kriminalu i u tom pravcu je neophodno preuzeti punu odgovornost.

“Važno je što je zaštita javnosti prioritet rada ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije jer se prepoznaje riješenost da se, kroz odgovarajuće odgovore na izazove, društvo učini sigurnijim”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

mr

Bogomi, rece Vesna, da za ovaj treci mandat ima nove ideje!