10 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
UCG koordinator tri Erasmus plus projekta

Izvor: Foto: Antena M

Društvo

Comments 0

UCG koordinator tri Erasmus plus projekta

Izvor: Mina

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Univerzitetu Crne Gore (UCG) odobrena su za finansiranje tri koordinatorska Erasmus plus projekta za izgradnju kapaciteta u visokom obrazovanju, saopšteno je iz te obrazovne ustanove.

Navodi se da je Evropska komisija objavila rezultate selekcije projekata za ovu godinu u okviru konkursa za Erasmus plus projekte za izgradnju kapaciteta u visokom obrazovanju.

„UCG će prvi put biti koordinator tri Erasmus plus projekta, dok će u još tri učestvovati kao partnerska ustanova“, kaže se u saopštenju.

Iz UCG su kazali da će Rektorat Univerziteta koordinirati nacionalnim projektom Fostering Internationalization at Montenegrin HEIs through Efficient Strategic Planning (IESP).

U projekat su, kao partneri, uključeni univerziteti Donja Gorica i Mediteran, ministarstva prosvjete i nauke, Agencija za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja, kao i partnerski univerziteti iz zemalja Evropske unije – univerziteti u Ljubljani i u Kadizu i Univerzitet Azurna obala iz Nice.

„Ovaj projekat je uvršten u prvu kategoriju, koju čine 16 odsto najkvalitetnijih aplikacija. Ukupni budžet dvogodišnjeg projekta iznosi 683 hiljade EUR“, kaže se u saopštenju. 

Navodi se da će Filološki fakultet koordinarati nacionalnim projektom Reforming Foreign Languages in Academia in Montenegro (ReFLAME), u kojem kao partnerske institucije učestvuju univerziteti Donja Gorica i i Mediteran, kao i Sveučilište u Zagrebu, i Univerzitet u Varšavi i Univerzitet za strance u Peruđi.

Ukupni budžet projekta iznosi 595,53 hiljade EUR.

Pored dva nacionalna, Pravni fakultet će koordinairati regionalnim projektom Legal Clinics in Service of Vulnerable Groups: Enhancing the Employability of Law Students Through Practical Education (ENEMLOS).

Kako je pojašnjeno, u projektu kao partnerske institucije učestvuju Vrhovni sud Crne Gore, Vrhovno državno tužilaštvo, Advokatska i Notarska komora, Centar za medijaciju i Komora javnih izvršitelja Crne Gore, kao i Univerzitet u Prištini, univerziteti Kadri Zeka u Gnjilanu i Haxhi Zeka u Peći, Advokatska komora Kosova i Osnovni sud u Gnjilanu.

„U projektu takođe učestvuju partneri uz zemalja Evropske unije - Regent univerzitet iz Londona, Sveučilište u Zagrebu i Udruženje pravnih klinika Poljske. Ukupni budžet projekta iznosi 595,53 hiljade EUR“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će univerzitetske jedinice u još tri projekta biti uključene kao partneri.

Rektorat UCG biće partner u regionalnom projektu Reconnecting universities and enterprises to unleash regional innovation and entrepreneurial activity (KnowHub) sa ukupnim budžetom od oko 904 hiljade EUR.

Pomorski Fakultet Kotor biće partner u projektu Sustainable development of BLUE economies through higher education and innovation in Western Balkan Countries (BLUEWBC) sa budžetom od 985,75 hiljada, a Biotehnički u projektu Business driven problem-based learning for academic excellence in geoinformatics (GEOBIZ), sa budžetom od 989 hiljada EUR.

Kako su kazali iz UCG, u ovom pozivu ukupno je odobreno finansiranje 163 projekta, od 840 prijavljenih, a za region Zapadnog Balkana odobreno je 18 projekata.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR