Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Ubijene rode sa Mareze, ptići ostali bez roditelja

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: rtcg.me

Ubijene rode sa Mareze, ptići ostali bez roditelja Foto: Facebook, Crnogorsko društvo za ekologiju

Dvije odrasle jedinke roda, koje su sa tri ptića gnijezdile na Marezi, ubijene su juče, saopštio je Portalu RTCG Bojan Zeković iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica. CZIP je podnio prijavu protiv NN lica zbog ubistva ptica.

Rode su bile novi stanovnici Mareze, gdje su boravile od početka ljeta. Izvor CZIP-a potvrdio je sumnje da su ubijene iz hira.

"Danas smo izgubili pola gnijezdeće populacije bijelih roda u Crnoj Gori. Po dojavama i svim saznanjima opravdali smo sumnje da je par ubijen. Mi smo posmatrali male ptice sa kojima su obično starije, međutim one se nijesu pojavljivale ni sinoć, ni jutros", kazao je Zeković. 

On je naglasio da su sada tri male rode ostale same bez roditelja i da su prepuštene prirodi. 

"Dvije mlade ptice su poletjele, jedna je ostala u gnijezdu, tako da je za sada neizvjesno kako će se one prilagoditi, s obzirom na to da je trebalo da još budu uz roditelje. Morale su brzo da odrastu i pred njima je neka neizvjesna budućnost", kaže Zeković.

Ova vrsta ptica je u Crnoj Gori zaštićena od 1981.

"To su jedine rode pored onih u Polimskoj ulici u Beranama koje su se gnijezdile u Crnoj Gori, uprkos njihovoj ljepoti i harizmi, stradale su od ljudske ruke", zaključio je Zeković. 

Ostavi komentar

0/300