14 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Potvrđena optužnica protiv bivših direktora A2A

Društvo

Comments 0

Potvrđena optužnica protiv bivših direktora A2A

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Vijeće Višeg suda procijenilo je da su dokazi koje je podnijelo Specijalno državno tužilaštvo valjani i potvrdilo optužnicu protiv četvorice italijanskih državljana koji su bili angažovani u kompaniji A2A, a terete ih za zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju.

Početak suđenja, kako je potvrđeno Pobjedi u Višem sudu, zakazan je za 5. septembar, pred vijećem sutkinje Ane Vuković.

Optužnicom su obuhvaćeni bivši izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Enrico Malerba, bivši finansijski direktori Flavio Bianco i Massimo Sala i bivši izvršni direktor A2A Renato Ravanelli.

Krajem decembra 2017. godine, mjesec prije okončanja istrage, Tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja kompanije A2A i tri crnogorska državljanina iz EPCG, koji su se takođe sumnjičili za zloupotrebu položaja.

Istraga je obustavljena protiv bivšeg koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića, rukovoditeljke Direkcije za finansije Venke Janjušević i rukovoditeljke Direkcije za računovodstvo i poreze Vojke Ćalasan, jer je utvrđeno da nijesu učestvovali u nezakonitim radnjama.

Okončanje istrage uslijedilo je u januaru prošle godine, nakon što je tužiteljki Stojanki Radović iz Italije dostavljena dokumentacija u okviru izviđaja protiv osoba koje su se teretile da su zloupotrijebile službeni položaj prilikom potpisivanja ugovora o konsultantskim uslugama i oštetile EPCG za višemilionski iznos.

Italijanska kompanija A2A je u okviru poravnanja vratila 4,34 miliona EUR za konsultantske usluge.

Provjere u ovom slučaju pokrenute su na osnovu dokumentacije koju je u oktobru 2014. godine Vrhovnom državnom tužilaštvu dostavio skupštinski Odbor za ekonomiju, nakon kontrolnog saslušanja o konsultantskim ugovorima EPCG.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR