12 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Policija i ove godine zabranila Preobraženjsko bogosluženje na Ivanovim Koritima

Izvor: Foto: mitropolija.com

Društvo

Tag Gallery
Comments 2

Policija i ove godine zabranila Preobraženjsko bogosluženje na Ivanovim Koritima

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

I ove godine Uprava policije Crne Gore je zabranila sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske i vjernom narodu da na praznik Preobraženja Gospodnjeg u crkvi posvećenoj ovom prazniku na Ivanovim koritima služe Svetu liturgiju povodom hramovne slave te svetinje, saopšteno je iz SPC-a.

Jake policijske snage (više od 15 policajaca i interventna vozila) koje su bile raspoređene oko Crkve Preobraženja na Ivanovim koritima onemogućile su sveštenstvu Mitropolije crnogorsko - primorske (protojereju-stavroforu Gojku Peroviću, protojereju-stavroforu Obrenu Jovanoviću i đakonu Dušanu Bigoviću, kao i Rajku Radusinoviću, predsjedniku Crkvene opštine Cetinje) da uđe u ovaj sveti hram podno Lovćena.

Policija je postupala po rješenju Ministarstva unutrašnjih poslova koje je zabranilo održavanje Svete službe Božije iako je, kako su kazali, Mitropolija crnogorsko-primorska uredno prijavila njeno održavanje i pravni tim Mitropolije na ovo rješenje uložilo žalbu Upravnom sudu, na koju nije dobijen odgovor.

Iz Mitropolije je saopšteno da je nezapamćeno da se danas u savremenoj Crnoj Gori zabranjuju bogosluženja i to u hramu koji je svojina Mitropolije crnogorsko-primorske. Ovakvo postupanje i zabrane Svetih službi Božijih nijesu karakteristika savremenih društava, smatraju u Mitropoliji.

"Na Preobraženje vjekovima se služila Sveta služba Božija u ovom svetom hramu na Ivanovim koritima, te višegodišnje zabrane molitvenog sabiranja predstavljaju nezakonito postupanje i poigravanje sa najdubljim osjećanjima pravoslavnih vjernika. Ali, u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj se nadaju da će ipak preovladati razum i da će dogodine moći da se praznik Preobraženja Gospodnjeg liturgijski proslavi i na Ivanovim koritima kako dolikuje i kako je to bilo vijekovima.

Uprava policije već godinama nezakonitim rješenjima zabranjuje bogosluženje u Crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima", smatraju u SPC.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Goran

@Momčilo Da nam Risto kaže koliko to vjekova ima od 1920 do danas.

Momčilo

Dosta više četničkog orgijanja po Crnoj Gori...bre