Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Amfilohije: Oni mogu da traže crkve građene za vrijeme kralja Nikole

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: RTS

Indirektno potvrdio da je u periodu Nemanjića izgrađeno samo nekoliko hramova na teritoriji Crne Gore

Amfilohije: Oni mogu da traže crkve građene za vrijeme kralja Nikole

Mitropolit SPC bio je gost u emisiji "Oko" na RTS-u i komentarisao Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Pažljivim posmatračima nije promaklo kako je Amfilohije indirektno potvrdio da je u periodu Nemanjića izgrađeno samo nekoliko hramova na teritoriji Crne Gore.

"Oni recimo mogu da traže crkve, po tom njihovom principu, koje su građene za vrijeme kralja Nikole, ali šta će manastirima Morača, Savina, Ostrogom, Ostrog je bio sjedište Zahumsko-hercegovačke mitropolije za vrijeme Svetog Vasilija, šta ćemo sa tim, ako se uzme princip države ili nacije, ako je neko Srbin, onda je Sveti Vasilije Ostroški iz Hercegovine. Ogromna većina naroda se odupire tom predlogu zakona, 100.000 ljudi je potpisalo tražeći da se taj zakon ne primjenjuje."

Amfilohije je negirao tvrdnje da će biti patrijarh nove crkve.

"Novi patrijarh? To je apsolutna laž. To jedino ako bih izgubio pamet, i savjest, i svijest. To su laži koje se šire iz krugova iz Crne Gore, a bojim se i iz Srbije se takve laži pronose. Ja imam patrijarha moga, pošto sam bio jedan od kandidata, ja sam predao patrijarhu Irineju u svoje vrijeme u Saboru patrijarško dostojanstvo, jer sam zamjenjivao patrijarha Pavla i Bog mi je svjedok što sam srećan do dana današnjeg, da me mimiošla ta čaša, da bih ostao ovdje. I radujem se Bogu što imam patrijarha Irineja, našeg Čačanina, to je moj patrijarh jedini koga ja priznajem i do sada i dok sam ja živ, i dok je on živ."

Ponovio je da je Milo Đukanović ateista, da nije kršten i da ne zna šta je crkva.

Komentari

Bijeli Pavle,

Samo da Crnogorci ne postanu ono sto su njihovi neprijatelji srbi i da ceraju iz crnogorskih crkava bilo koga

Montenegro,

Opaaaa, a osim toga sto priznade rece i da su ipak postojale, ipak je postojala CPC.. sta se ovo sprema te nas polako uvodi evo 15 dana..

mr,

Počeo pop da licitira! Đe će se zaustaviti?!

Momčilo,

Risto mefisto počeo da popušta. Ipak on zna da je sve Crnogorsko, i na kraju će tako i biti. "Vrći koko što si pozobala". Sretan ti put Risto, u Srbiju, među svoje. No te ni oni neće.

Mne07,

Da je pravde ko sto nije za srbiju bi te trebalo protjerati!!! Morat cete shvatiti da CG nije smrdija.

Ostavi komentar

0/300