15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Cijena knjige od euro do koliko ko da

Društvo

Comments 0

Cijena knjige od euro do koliko ko da

Izvor: Dan

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Početak nove školske godine donosi obaveze ne samo đacima, već i njihovim roditeljima. Za školarce roditelji treba da obezbijede udžbenike i školski pribor. Oni koji nemaju od koga da ih naslijede moraće poveću sumu novca da izdvoje za to.

Kako bi jeftinije prošli i ove godine na uglu Ulice Slobode i Hercegovačke tradicionalno se organizuje prodaja polovnih knjiga za osnovnu i srednju školu. Neki roditelji već godinama pomoć nalaze kod prodavaca polovnih knjiga, jer kako kažu isplativije je i troškovi su mnogo manji, piše Dan.

Komplet knjiga za osnovnu i srednju školu koštaju od 30 do 50 eura, u zavisnosti od toga kako su očuvane. Za niže razrede može se naći i od 20 eura. Dok cijene knjiga po komadu varira od euro do “koliko ko da”. Najskuplje su kako kažu prodavci, knjige za Gimnaziju i Ekonomsku školu.

Kod prodavca Božidara Basa, koji već devet godina prodaje polovnu literaturu, prodaja ide slabo.

“Smatram da se više isplati kupovati knjige pojedinačno, nego u kompletu. Kada kupuješ u kompletu daješ oko 30 do 40 eura, a ovako kad ih kupuješ pojedinačno, može koštati do 20 eura. U knjižarama za dvije knjige iz engleskog jezika možeš platiti i do 15 eura, ovdje možeš uzeti da dva eura. Kupaca ima slabo, narod nema para. Neko dođe, pa uzme pojedinačno pa sastavi komplet”, kaže Bas.

Sandra Janković je kćerki kupila knjige za 40 eura. Ona ističe da godinama ne kupuje literaturu u knjižarama, već po povoljnim cijenama uzima kod prodavaca u centru.

“Kupila sam kćerki komplet knjiga za sedmi razred. Zadovoljna sam cijenom u odnosu na to koliko koštaju u knjižari, tamo je cijena duplo skuplja. Na kraju godine poklonimo knjige, a ove će ostati mom djetetu, koji sada kreće u šesti”, razred kaže Janković.

Za Snežanu Bajović kupovina polovnih knjiga je značajna, s obzirom da ima troje djece koji idu u školu.

“Došla sam da kupim komplet za osmi razred. U knjižarama su knjige baš skupe, komplet za osmi razred košta 100 eura, za drugog đaka koji ide u peti razred treba da izdvojim oko 60 eura. Za njih dvoje treba da platim oko 160 eura, da ne računam još jednog koji ide u srednju školu. Uz to moraš da im kupiš sveske.

Lakše mi je i u pola jeftinije da kupim knjige kod uličnih prodavaca. Jednog đaka je lako spremiti, ali već kad ih imaš troje ili četvoro dosta je teško. U većini slučajeva na kraju godine dajemo knjige za rođake koji idu u niže razrede. Ako već želiš nekome da pomogneš bolje da mu besplatno daš”, kaže Bajović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR