7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šverc na brodu "Jadran": Stupara sumnjiče da je pakovao kokain i čuvao oružje

Izvor: Foto: Radio Tivat

Društvo

Comments 0

Šverc na brodu "Jadran": Stupara sumnjiče da je pakovao kokain i čuvao oružje

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Vojin Stupar je, kako se osnovano sumnja, postao član kriminalne organizacije koju su tokom 2018. u Crnoj Gori osnovali Nikšićanin Dejan Rovčanin i srpski državljanin Vladimir Račić, zbog pokušaja šverca 56 kilograma kokaina koji je zaplijenjen u Tivtu na školskom brodu "Jadran“ u aprilu. Istražitelji osnovano sumnjaju da je upravo ova trojka pakovala pošiljke kokaina vrijedne pet miliona eura.

Ovo se navodi u odluci Apelacionog suda koji je produžio pritvor okrivljenom Stuparu, dok su Račić i Rovčanin nedostupni i za njima su raspisane crvene potjernice. Osim njih trojice, pod istragom su podoficir Vojske Crne Gore Duško Radenović i Tivćanin Radomir Ostojić, dok je status svjedoka saradnika dodijeljen starijem vodniku Milošu Kuliću.

SERIJA ZADATAKA

Prema navodima iz istrage, svi osumnjičeni su imali jasne uloge i zadatke a članstvo u grupi su, kako se osnovano sumnja, prihvatili zbog sticanja nezakonite dobiti i moći. Djelovanje kriminalne organizacije bilo je planirano i na međunarodnom nivou.

"U kriminalnoj organizaciji je postojala spremnost za primjenu nasilja i zastrašivanja“, piše u rješenju Apelacionog suda.

Račić i Rovčanin, prema navodima iz istrage, planirali su više krivičnih djela, obezbjeđivali novac, vozila, telefone, drogu, oružje, municiju. Njihova uloga je bila i da vrbuju članove kriminalne grupe, ali i da sami obavljaju nezakonite poslove.

Zadatak Kulića bio je, kako istražitelji vjeruju, da postupa po naredbama i uputstvima organizatora kriminalne organizacije, vrbuje druge osobe za članstvo u grupi, prenosi naredbe i uputstva od organizatora.

Njegov "posao“ bio je i da sakrije drogu koja je bila namijenjena za tržište Turske, ali i da pruža „logističku podršku drugim članovima kriminalne organizacije prilikom preuzi-manja droge, oružja i municije“.

Zadužen je bio i da obezbijedi prostor u vojnim objektima radi skrivanja droge. Nalazi iz istrage ukazuju i da je Radenović, kako se osnovano sumnja, trebalo da se pobrine za preuzimanje i unošenje droge na školski brod ,,Jadran“ i da je sakriva dok brod boravi u lukama Turske i drugih država.

Po dobijenim uputstvima, drogu je trebalo da preda drugim članovima grupe a od njih preuzme istu količine heroina.

Tužilaštvo je preciziralo i ulogu Ostojića pa ga sumnjiče da je njegov zadatak bio preuzimanje narkotika i predaja drugim članovima na čuvanje. Istražitelji su razotkrili i ulogu Vojina Stupara koji je, prema sakupljenim dokazima, bio određen za čuvanje oružja i municije za potrebe kriminalne organizacije, pakovanja kokaina u rance...

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR