11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bogdanović: Neprihvatljiv svaki atak na medijsku zajednicu

Izvor: Foto: flickr.com

Društvo

Tag Video
Comments 0

Bogdanović: Neprihvatljiv svaki atak na medijsku zajednicu

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

U Podgorici je danas, u organizaciji Evropske komisije, otvoren forum “Dani medija EU - Zapadni Balkan”. Ključna tema ovogodišnjeg izdanja foruma, koji je uspostavlien 2017. godine, tiče se politike i medija, a program će trajati dva dana.

Forum je otvorio ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović, koji je pozdravio učesnike skupa, među kojima je bio i generalni direktor Direktorata Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristijan Danielson, saopšteno je iz Ministarstva kulture. 

Bogdanović je istakao kako se medijski pluralizam u Crnoj Gori, uz ostalo, ogleda i u činjenici da u njoj danas djeluje 140 medija, te da su stvaranje neophodnih uslova za njihov nesmetan i bezbjedan rad, unapređenje ukupnog medijskog ambijenta i garancija slobode izražavanja i profesionalnog informisanja, ključni ciljevi kojima teži Vlada Crne Gore.

"Sloboda izražavanja kao osnovno ljudsko pravo je neprikosnovena, ali sa sobom nosi i odgovornost, kako prema činjenicama tako i prema javnosti. Visoki etički principi i samoregulacija su zato izuzetno važni, posebno za demokratije u razvoju. Objektivno i kvalitetno izvještavanje podrška je kvalitetu demokratije, a mediji su najbolji kontrolori svake vlasti kada su profesionalni.

Sa druge strane, medijske slobode i nesmetan i nezavisan rad novinara još nijesu nešto što se podrazumijeva, ni globalno, ni u Evropi, ni u našem okruženju. I danas nažalost imamo slučajeve da se novinari hapse, napadaju ili čak ubijaju. To je apsolutno neprihvatljivo. Vlada preduzima sve mjere za razrješenje napada na novinare i imovinu medija. Bezbjedan ambijent za rad medija uslov je svih uslova koji će država institucionalno garantovati svim medijskim poslenicima.

Nijedan slučaj napada na novinare, njihovu bezbjednost i imovinu medija ne smije biti arhiviran bez konkretnog policijskog, tužilačkog i sudskog razrješenja", istakao je on.

Ministar Bogdanović naglasio je i kako su u toku brojne aktivnosti na uspostavljanju još kvalitetnijeg medijskog zakonodavstva, ali i da Vlada Crne Gore i na druge načine podržava medijsku zajednicu.

"Aktuelnu reviziju medijskog zakonodavstva u Crnoj Gori, započetu 2018.godine, u cilju dostizanja najviših međunarodnih standarda i dobre prakse, uz ekspertsku podršku međunarodne zajednice, prati široki društveni dijalog.

Revizijom zakona o medijima, Nacionalnog javnog servisa Radio Televizije Crne Gore i audiovizuelnim medijskim uslugama nadogradićemo dosegnuti nivo kvalitetnih uslova za rad medija i normirati rješenja koja garantuju slobodne i nezavisne medije, zaštitu pluralizma i raznovrsnosti medija, transparentnost državnog oglašavanja u medijima, finansijsku podršku samoregulaciji, snaženje političke, institucionalne i finansijske nezavisnosti regulatora za elektronske medije, te ukupnu nezavisnost nacionalnog javnog emitera.

Vlada, je, zajedno sa ostalim institucijama, u samo proteklih nekoliko godina, obezbijedila i značajnu direktnu finansijsku pomoć u različitim oblicima za rad medija, bilo komercijalnih ili javnog servisa, u iznosu od preko 40 miliona eura. Stimulativnim mjerama podsticaja medijskom pluralizmu, dnevna i periodična štampa u Crnoj Gori podliježe nižoj poreskoj stopi PDV-a", rekao je on.

Razvoj tehnologija, kako je istakao Bogdanović, još je jedan izazov za medijsku zajednicu u Crnoj Gori i regiji.

"Ono o čemu danas govorimo mora neminovno biti i šira slika. Pored konvencionalnih izazova, ne treba zanemariti ni savremene izazove koji stoje pred medijskom zajednicom, u regionu i globalno.

Suočavamo se i sa brzim i često nepredvidljivim promjenama izazvanim naglim tehnološkim napretkom i rastućom ulogom interneta i društvenih mreža. Ključ je razmijeniti iskustva i naći najbolji model za uspješnost i održivost medija u poodmakloj tehnološkoj eri, istovoremeno ne dopuštajući ugrožavanje standarda i kvaliteta rada.

To nije nimalo lak zadatak, pogotovo za medije na Zapadnom Balkanu sa organičenim resursima i podložnim uticajima i ranjivostima, ali sam uvjeren da pravi put postoji. Dodatno, propaganda i dezinformacije danas predstavljaju problem za koji, makar u demokratskim društvima, nema jednostavnog i jednokratnog odgovora.

Konstantna edukacija, razvijanje kritičkog razumijevanja i analize medijskih sadržaja, podizanje svijesti i jačanje profesionalnosti su od ključnog značaja u tom pogledu, što nije posao samo medijske zajednice, već čitavog društva. Najbolje oruđe protiv lažne vijesti ostaje istinita informacija. U izazovima digitalnog doba i hiperprodukcije vijesti, Crnoj Gori i regionu trebaju mediji koji rade u interesu javnosti", zaključio je on. 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR